PlusAchtergrond

Expats zitten goed in Amsterdam: ‘Hier kan ik nog een luchtje scheppen’

Toen de coronacrisis in het Westen losbarstte, verliet een aantal expats halsoverkop Amsterdam. Van een exodus lijkt echter geen sprake: expats hebben het hier vaak beter dan in hun thuisland. ‘Hier kan ik tenminste nog een luchtje scheppen met mijn kinderen.’

Ondanks de coronacrisis krijgt de gemeente Amsterdam ‘geen signalen dat veel internationals vertrekken’. Beeld ANP
Ondanks de coronacrisis krijgt de gemeente Amsterdam ‘geen signalen dat veel internationals vertrekken’.Beeld ANP

“Er was vooral paniek voordat de maatregelen ingingen,” zegt Irene Bunt van Settle Service, dat internationale werknemers begeleidt bij relocation. “Toen zagen we dat veel mensen terug wilden naar hun familie in het thuisland.” Normaal ziet Bunt gemiddeld elf mensen per maand vertrekken, nu is dat aantal verdubbeld.

Hoewel ook andere verhuurmakelaars en relocators expats zien vertrekken uit Amsterdam, is er weinig concreet bewijs dat de hoofdstad leegloopt. “Het is een sentiment,” zegt Dimitry Jansen, bestuurslid van de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam. “Maar dat is niet hard te maken.” Bij zijn makelaarskantoor JLG Real Estate ‘gaat het eerder om enkele dan om tientallen’ buitenlanders die Amsterdam de rug toe keren.

En door het inreisverbod vanuit landen buiten het Schengengebied mag de instroom van ‘new hires’ dan opdrogen, de gemeente Amsterdam krijgt ‘geen signalen dat veel internationals vertrekken’, aldus een woordvoerder.

Dat betekent dat veel van die internationals de coronacrisis uitzitten in Amsterdam. Hoe gaat het met hen?

‘Tijd om ideeën uit te werken’

De Britse James Munt zit in ieder geval prima in Amsterdam, waar hij al vijftien jaar woont. Hij startte drie jaar geleden een rondvaartbedrijf. “We kunnen door de coronamaatregelen niet varen, wat lastig is omdat we veel aanvragen hadden in deze periode. Maar we hebben nu tijd om ideeën uit te werken waar we eerder niet aan toekwamen.”

Om zich heen ziet hij weinig mensen die de stad verlaten. “Ik heb veel vrienden met vaste contracten, die zitten hier prima. Aan de andere kant: ik ken wel een paar mensen met meer onzekere freelancebanen die noodgedwongen zijn teruggegaan. Zij kunnen de hoge huren niet betalen en moeten terug naar hun ouders. Maar dat geldt ook voor Amsterdammers, al wonen die ouders in Nederland.”

Terugkeren is geen optie

Ook Franck Vinchon zit op zijn plek hier, ondanks dat zijn inkomsten opdrogen. De Fransman woont sinds een halfjaar in Amsterdam-Zuid met zijn Russische vrouw en twee jonge kinderen. Als marketingconsultant werkt hij voor verschillende opdrachtgevers, maar dat ligt nu volledig stil.

Terugkeren naar Frankrijk is voor hem geen optie. Dat zou bovendien nog duurder zijn. “Ik ben blij dat ik in Amsterdam zit, maar ik voel me tegelijkertijd ook schuldig. In Frankrijk mag je alleen de straat op met een verklaring waarom je buiten bent. Hier kan ik tenminste nog een luchtje scheppen met mijn kinderen. Zo denken de meeste van mijn Franse vrienden in Amsterdam er ook over.”

Vinchon woonde hiervoor dertien jaar in Rusland. “Daar is het wel anders. De Franse overheid heeft Fransen teruggehaald uit Moskou. Dat zie ik ze in Nederland absoluut niet doen.”

Gedwongen weg uit Amsterdam

Margee Fagelson was het liefst in Amsterdam gebleven, maar de Amerikaanse kan niet langer aan de eisen voor haar visum voldoen. Dus moet ze noodgedwongen terug naar New York. “Ik kwam hier in juli 2018, niet als een expat maar als een immigrant met het idee om te blijven. Ik werd verliefd op de stad en besloot hier te gaan wonen.”

“Dat was niet makkelijk,” vertelt ze. “In New York werkte ik als jurist, hier kwam ik maar net rond als rondleider van tourgroepen en met mijn werk in een bar. Voor mijn visum moet ik geld op de bank hebben staan en een eigen bedrijf hebben of als freelancer werken. Ik had het na bijna twee jaar bijna allemaal voor elkaar, toen de coronacrisis uitbrak. Nu ligt mijn werk stil en heb ik geen inkomen meer.”

Begin maart was Fagelson nog op bezoek bij familie in de Verenigde Staten, maar ze besloot weloverwogen terug te gaan naar Amsterdam, net voor de maatregelen werden ingevoerd. “Ik dacht dat mensen hier minder hysterisch zouden zijn dan in New York. Dat is zeker waar.”

“Ik ben er kapot van, maar ik probeer mijn tijd in Nederland niet als een mislukking te zien. Maar als ik daar had willen zijn, was ik daar wel geweest.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden