Plus

Expats: overheid is niet betrouwbaar

Door maatregelen die de positie van expats minder voordelig maken, wordt de leidende positie van Amsterdam als bakermat voor nieuwe techbedrijven in Europa bedreigd, waarschuwen bedrijven.

Er is nu al een tekort aan ICT-personeel in Nederland, en door veranderende overheidsregels vrezen techbedrijven dat dat alleen maar meer wordt Beeld ANP
Er is nu al een tekort aan ICT-personeel in Nederland, en door veranderende overheidsregels vrezen techbedrijven dat dat alleen maar meer wordtBeeld ANP

Nu nog heeft Amsterdam van alle Europese steden het levendigste techklimaat. Volgens vastgoedadviseur JLL is er op elke 714 Amsterdammers één start-up - in Londen zijn daar 833 inwoners nodig voor nodig. De hoofdstad telt volgens JLL nu 1052 tech­bedrijven met 60.000 werknemers, ruwweg 10 procent van het totaal.

Maar talent is schaars. Volgens de techbedrijven is in Nederland zelf volstrekt onvoldoende goed opgeleid personeel te vinden. Eerder al waarschuwde het UWV voor de 'mismatch' tussen de vraag naar ICT-personeel en het te krappe aanbod van goed opgeleide Nederlandse werknemers. Er zijn al 53.000 ICT-vacatures.

Geen respijt
Nu ook de fiscale voordelen waarmee buitenlands techtalent wordt getrokken onder vuur liggen, dreigt volgens de techbedrijven leegloop. "Een voortijdig vertrek van essentiële medewerkers kan leiden tot een directe impact op onze bedrijfsvoering, groei en innovatiekracht. Dit raakt aan het concurrentievermogen."

Expats betalen nu tot acht jaar over 30 procent van hun loon geen inkomstenbelasting. De regeling - anno 1964 - is bedoeld om buitenlandse werknemers te compenseren voor hun overstap naar Nederland.

Uit een evaluatie door onderzoeks­bureau Dialogic blijkt dat deze regeling goed werkt; er worden broodnodige kenniswerkers aangetrokken die in Nederland niet voorhanden zijn en dat versterkt de Nederlandse economie. Ook zijn de opbrengsten per saldo hoger dan de kosten. Van verdringing van Nederlandse kenniswerkers is volgens het onderzoek geen sprake.

Maar omdat veel expats na vier tot vijf jaar van baan en vestigingsplek wisselen, kan volgens het kabinet de looptijd gemakkelijk worden ingeperkt naar vijf jaar, zonder respijt voor gesettelde expats. Terwijl zelfs FNV, tegenstander van de expatregeling, pleit voor 'een fatsoenlijke overgangsperiode' voor bestaande gevallen. "Zonder overgangsregeling worden de huidige expats de dupe."

Enorme impact
Circa 12.000 expats die hier langer dan vijf jaar wonen, worden vanaf 1 januari plots geconfronteerd met een forse inkomensval. Anderen vrezen in de problemen te komen doordat ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben afgesloten op basis van de beloofde acht jaar inkomensvoordeel.

De techbedrijven nemen het voor hun personeel hen op. "Deze kenniswerkers verhuisden naar een ander land, sloten een hypotheek of huurcontract, hun partners zegden hun baan op, ze schreven hun kinderen in bij een internationale school. Deze mensen zijn financiële verplichtingen aangegaan op basis van de toen beschikbare informatie."

"Het met terugwerkende kracht toepassen op bestaande medewerkers heeft een enorme impact op een belangrijk deel van ons personeels­bestand. Het besluit om geen overgangsregeling in te bouwen is zonder precedent en confronteert werk­nemers en werkgevers met een aantasting van de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van de Nederlandse overheid."

Lees ook: Expat kan verblijf straks niet meer betalen

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden