Plus

Expats in problemen door geen overgangsregeling 'expatsubsidie'

Er komt geen overgangsregeling bij de inperking van de 'expatsubsidie'. Daardoor krijgen 11.000 kenniswerkers die in Amsterdam arbeidsplaatsen bij techbedrijven vullen waarvoor geen Nederlanders zijn te vinden vanaf 1 januari een flinke inkomensval.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet wil de duur van de regeling waarbij buitenlandse werknemers met bijzondere vaardigheden over de eerste 30 procent van hun loon geen inkomstenbelasting betalen, terugschroeven van acht naar vijf jaar.

Dat levert per jaar 284 miljoen euro op. Het ministerie van financiën heeft dat geld nodig om de afschaffing van de dividendbelasting te financieren.

Expats komen daardoor in de financiële problemen, omdat ze op basis van dat inkomen bijvoorbeeld een hypotheek hebben afgesloten.

Financiële problemen
Desondanks is er volgens het kabinet geen aanleiding de 11.000 buitenlandse werknemers die door de inperking in financiële problemen komen te steunen, ondanks pleidooien van techbedrijven en expatgroepen. Tot 2022 komen daar elk jaar ongeveer 6500 werknemers bij.

Staatssecretaris Snel van Financiën (D66) vindt een overgangsregeling voor bestaande gevallen niet nodig. Hij verschuilt zich achter de kleine lettertjes van de overeenkomst die met expats wordt gesloten, waarin staat dat de afspraken onder voorbehoud van wetswijzigingen worden gesloten.

Toen dezelfde regeling zes jaar geleden werd ingeperkt van 10 naar 8 jaar was er wel een overgangsregeling voor bestaande gevallen. 'Ik kan mij voorstellen dat degenen die geraakt worden door de voorgenomen wijziging liever een andere uitkomst hadden gezien,' schrijft Snel aan de Tweede Kamer, 'maar ik acht overgangsrecht juridisch niet noodzakelijk.'

Schaars personeel
Amsterdam wordt zwaar getroffen: 11.350 expats in de hoofdstad maken gebruik van de regeling. Over de gevolgen voor de expats rept Snel niet in de brief die hij aan de Kamer heeft gestuurd.

De uit de jaren zestig stammende regeling is in het leven gehouden om buitenlandse kenniswerkers te compenseren voor de kosten die ze maken om hier te komen werken en techbedrijven te steunen in hun zoektocht naar schaars personeel. Het gaat om mensen met talenten die in Nederland nauwelijks voorhanden zijn.

'Te ruim'
Nederland gaf vorig jaar 968 miljoen euro 'subsidie' aan 65.000 buitenlandse kenniswerkers, 14 procent meer dan in 2016. Dat zijn veelal normaal verdienende werknemers, in 2000 gevallen gaat het om grootverdieners. Voor de helft van de gevallen is de regeling volgens Snel 'te ruim', maar liever dan de korting voor hen af te toppen, kiest Snel er voor alle expats te treffen.

Volgens Snel heeft de inperking nauwelijks gevolgen, omdat de meeste kenniswerkers hier korter dan vijf jaar verblijven. De rest vestigt zich volgens de staatssecretaris vaak permanent in ons land. Maar volgens zowel multinationals als Philips, ASML en Akzo Nobel als techbedrijven als Adyen en Booking zet de inperking Nederland op achterstand in de 'oorlog om talent'.

Juridische stappen
Voor de techindustrie zijn in Nederland volstrekt onvoldoende werknemers te vinden. De bedrijven vrezen een leegloop: buitenlandse techwerkers kiezen gemakkelijk voor een andere werkplek. Ook ziekenhuizen en universiteiten - waar 7,5 procent van de werknemers van de regeling gebruikmaakt - lopen tegen de maatregel te hoop, omdat ze toch al grote moeite hebben vaak matig betaalde onderzoekers te trekken.

Een groep getroffen expats overweegt nu juridische stappen, omdat ze zich misleid voelen door de overheid. Snel houdt daar al rekening mee: 'Het oordeel over de juridische houdbaarheid in individuele gevallen is uiteindelijk aan de rechter.'

De inperking, inclusief het ontbrekend overgangsregeling, moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Die behandelt de zaak na de zomer.

Lees ook: 'Expat kan verblijf straks niet meer betalen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden