Expats EMA kiezen niet voor wonen in Amsterdam

De eerste medewerkers van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA kiezen in groten getale voor een woning buiten Amsterdam. Van de 67 medewerkers die de oversteek van Londen naar Nederland inmiddels hebben gemaakt, wonen er slechts 12 in de hoofdstad.

Patrick Meershoek
EMA-personeel wordt tijdelijk gehuisvest in een pand bij station Sloterdijk tot het nieuwe kantoor aan de Amsterdamse Zuidas af is. Beeld ANP
EMA-personeel wordt tijdelijk gehuisvest in een pand bij station Sloterdijk tot het nieuwe kantoor aan de Amsterdamse Zuidas af is.Beeld ANP

Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente over de woonplaatsen van de eerste lichting. Den Haag blijkt populair met vijftien medewerkers binnen de gemeente, gevolgd door Alkmaar met zeven en Amstelveen met vijf. In totaal wonen 43 medewerkers verspreid over Noord-Holland.

De keuze voor een woning lijkt verband te houden met de nabijheid van een internationale school voor de meegekomen kinderen. Op de internationale scholen in Den Haag en Bergen hebben veertig van de 76 kinderen een plek gevonden. Zeven kinderen zijn op een Nederlandse school beland.

De eerste groep EMA-medewerkers bestaat uit pioniers. In het komende jaar komen nog een 600 collega's naar Nederland met naar schatting 470 kinderen. Eind 2019 moet het kantoor van het agentschap op de Zuidas worden opgeleverd. Tot die tijd maken de medewerkers gebruik van een kantoor op Sloterdijk.

Projectteam
Een projectteam van de gemeente begeleidt de expats bij het vinden van een woning, een school voor de kinderen, een huisarts en een tandarts. Ook wordt taalles verzorgd en advies verstrekt over de invoer van een auto of huisdier. Het VUmc begeleidt medewerkers of gezinsleden met gezondheidsproblemen.

Voor de begeleiding van de EMA-medewerkers trok Amsterdam tot nog toe een miljoen euro uit. Het ministerie van Volksgezondheid betaalt 2,5 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden