Plus

'Expat kan verblijf straks niet meer betalen'

Duizenden buitenlandse werknemers dreigen in de financiële problemen te komen door de inperking van de 'expat ruling', een belastingvoordeel voor internationals.

Ruben Koops
Jessica Piotrowski, initiatiefnemer van de groep United Expats of The Netherlands Beeld JVork
Jessica Piotrowski, initiatiefnemer van de groep United Expats of The NetherlandsBeeld JVork

De beperking staat in het regeerakkoord dat VVD, D66, CDA en CU vorig jaar sloten. Uit een steekproef blijkt dat meer dan de helft van de Amsterdamse internationals het voordeel al in 2019 dreigt kwijt te raken.

Hierdoor verliezen zij gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro per maand aan inkomen, aldus een onderzoek van ICAP, een stichting die expatbelangen behartigt.

"Dit gaat erg veel Amsterdammers erg veel pijn doen," aldus Robin Pascoe, voorzitter van ICAP. "Mensen moeten van baan veranderen of zelfs verhuizen, omdat zij door het verdwijnen van de expat ruling zich niet meer kunnen veroorloven om hier te wonen."

Acht tot tien jaar
Landelijk maken zeker 60.000 mensen gebruik van de regeling waarvan twee derde in de regio Amsterdam woont. Indiërs, Amerikanen, Britten en Italianen zijn de grootste gebruiksgroep­en.

De gemeente bevestigt dat er veel vragen binnen zijn gekomen van zowel bedrijven met buitenlandse werknemers, als van expats zelf. Demissionair wethouder Udo Kock (Economie) zegt in een reactie dat hij bij het kabinet gaat pleiten voor een overgangsregeling.

Het probleem draait om de inperking van de zogenaamde dertigprocentregeling. Hierbij hoeven buitenlandse werknemers over dertig procent van hun jaarinkomen geen belasting te betalen gedurende acht tot tien jaar.

De regeling is in het leven geroepen omdat expats wel meebetalen aan collectieve pensioenregelingen en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen, maar daar meestal geen gebruik van maken omdat ze ooit weer zullen vertrekken.

Bovendien zorgt het voordeeltje voor een goed vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. In omliggende landen met uitzondering van Duitsland gelden vergelijkbare regelingen, meestal beperkt tot vijf jaar.

Te hoge hypotheek
In het regeerakkoord is afgesproken dat de termijn vanaf 2019 ook in Nederland verkort zal worden tot 5 jaar. Dit geldt niet alleen voor nieuwe expats, maar ook voor de bestaande gevallen, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Belastingzaken).

De maatregel moet jaarlijks 284 miljoen euro opleveren, geld dat blijkens de tekst van het regeerakkoord nodig is om de afschaffing van de dividendbelasting te bekostigen.

Internationale werknemers hebben zich inmiddels verenigd in diverse actiegroepen sinds de beperking van de expat ruling werd aangekondigd in het regeerakkoord.

Initiatiefnemer Jessica Piotrowski van de groep United Expats of The Netherlands zegt dat de schok in de gemeenschap groot is omdat veel buitenlandse werknemers financiële verplichtingen zijn aangegaan, gebaseerd op de belofte dat 30 procent van hun inkomen acht jaar lang onbelast zou blijven.

Als dat ineens wordt ingekort tot vijf jaar ontstaan bij veel mensen betalingsproblemen. "Ik ben universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en zou maandelijks ongeveer 700 euro minder inkomen ontvangen. Hierdoor kan ik mijn pensioenvoorziening thuis in de VS niet meer betalen, waardoor ik dus eigenlijk terug moet."

30%

Expats hoeven onder de dertigprocentregeling over dertig procent van hun inkomen geen belasting te betalen tot tien jaar.

Ook de Deense Camilla Rosenkilde, die in 2016 een huis kocht in De Baarsjes, vreest de gevolgen.

De bank verstrekte haar een hypotheek gebaseerd op een aflosschema waarbij het belastingvoordeel werd meegewogen. Acht jaar lang moet zij vanwege de dertigprocentregeling een hogere aflossing betalen dan anderen.

Als het belastingvoordeel na vijf jaar in plaats van acht jaar wegvalt, zit Rosenkilde nog drie jaar met veel te hoge hypotheeklasten. "Het gaat bij mij om zeker 750 euro per maand die dan wegvalt. Dat kan ik niet betalen, dus het komt erop neer dat ik mijn woning dan moet verkopen," aldus Rosenkilde.

Afspraak is afspraak
Volgens Piotrowski is in de internationale gemeenschap begrip voor de beslissing om de regeling terug te brengen naar vijf jaar. "Maar iedereen weet wat 'afspraak is afspraak' betekent. Dat er geen overgangsregeling komt voor bestaande gevallen, die hun financiële planning gebaseerd hebben op deze regeling, is echt onbegrijpelijk."

Demissionair wethouder Udo Kock (Economische Zaken) steunt de inperking van de dertigprocentregeling, maar pleit wel voor een overgangstermijn. "Er zijn verwachtingen gewekt. Bovendien beïnvloedt dit vooral gezinnen waarvan meestal maar een van de twee ouders werk heeft. We kunnen ons voorstellen dat het kabinet nog eens goed kijkt of een ingroeiregeling voor bestaande gevallen mogelijk is."

Lees ook: Gelukkig hebben we de expats nog

60.000

Landelijk maken zeker 60.000 mensen gebruik van de regeling. Daarvan woont twee derde in de regio Amsterdam.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden