Exoplaneet ontdekt met formaat van de Aarde

Astronomen hebben voor het eerst 2 planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel, die een soortgelijk formaat hebben als de aarde en om een zonachtige ster draaien. Dat meldden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat spreekt van een belangrijke mijlpaal.

null Beeld

De ster Kepler-20, op ongeveer 1.000 lichtjaar van ons, bezit een planetair systeem met minstens vijf begeleiders. Naast drie al bekende planeten hebben de twee nieuw ontdekte exoplaneten een diameter van 0,87 en 1,03 keer die van de Aarde. Voordien had de kleinst bekende exoplaneet 1,42 keer de aardse diameter.

De massa van de exoplaneten Kepler-20e en f is nog onbekend. Astronomen rondom Francois Fressin van het Harvard-Smithsonian-Centrum voor Astrofysica achten het mogelijk dat hun samenstelling op die van de Aarde zou lijken: zowat een derde van de massa bestaat uit een ijzeren kern, de rest bevindt zich in een silicaatgesteentemantel.

Te heet
Voor leven is het te heet op de twee nieuwe exoplaneten want ze cirkelen te dicht rondom hun ster. Een jaar duurt er respectievelijk 6 en 20 dagen. De gemiddelde temperatuur zou er bijgevolg tussen 400 en 850 graden bedragen. Desondanks kan de ster die het verst van de zon verwijderd is, een dicht wolkendek bestaande uit waterdamp hebben.

De ruimteletescoop Kepler heeft al meer dan 2.000 kandidaat-planeten gevonden, maar het merendeel moet nog bevestiging krijgen. Onlangs stootte de telescoop op een planeet met 2,4 keer de aardse diameter. Die bevond zich ook binnen de levensvatbare zone van dat zonnestelsel. Op Kepler-22b bedraagt de temperatuur bovendien een milde 22 graden. Aanwijzingen van leven zijn er echter niet.

Impressie van Kepler 20-e © NASA/Ames/JPL-Caltech Beeld
Impressie van Kepler 20-e © NASA/Ames/JPL-Caltech
Impressie Kepler 20-f © NASA/Ames/JPL-Caltech Beeld
Impressie Kepler 20-f © NASA/Ames/JPL-Caltech
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden