Opinie

‘Exodus van starters op woningmarkt te stoppen door rechtser stadsbestuur’

Jonge werkenden hebben moeite een huis in Amsterdam te vinden en verlaten de stad. VVD-raadslid Claire Martens wil actie om de exodus te stoppen.

 Jonge starters die graag in Amsterdam willen blijven, worden gedwongen de stad te verlaten.  Beeld Marcel van den Bergh
Jonge starters die graag in Amsterdam willen blijven, worden gedwongen de stad te verlaten.Beeld Marcel van den Bergh

Er gaat geen maand voorbij of vrienden van mij vertrekken uit Amsterdam. Ze verhuizen richting Utrecht, Haarlem of Den Haag. Maar waarom?

Zij worden de stad uitgejaagd door een te hoge huur die zij maandelijks moeten betalen voor een te kleine woning. Omdat er geen betaalbare koophuizen te vinden zijn. Geen parkeerplek in de buurt. De vrijheid om zelf een school te kiezen voor hun kinderen wordt steeds meer ingeperkt. En vergeet de gemeentelijke belastingen niet, die almaar stijgen. Wat staat daartegenover? Een opa en oma die niet meer kunnen komen oppassen op de kinderen, omdat de parkeertarieven torenhoog zijn geworden.

Er is een exodus gaande onder jonge dertigers. Singles die geen woning kunnen vinden, maar ook jonge gezinnen die zelf de beste school voor hun kinderen willen kiezen en zonder schuldgevoel ’s zondags met de auto naar familie, vrienden of de sportvereniging buiten Amsterdam willen. De angst van velen lijkt door dit linkse college realiteit te worden: in Amsterdam is alleen nog plek voor steenrijken óf voor sociale huurders. En niets daartussen­in. Mensen keren de stad noodgedwongen de rug toe.

Veel jonge Amsterdammers hebben ‘lekker groen’ of progressief gestemd, maar wat zij daarmee vergaten is dat zij hiermee een kneiterlinks paard van Troje de Stopera in hebben gereden. Dit werd pijnlijk blootgelegd bij de recente studentenprotesten tegen de regels rondom het delen van woningen: het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP wil woningdelen aan banden leggen, maar zet daarmee in één klap duizenden studenten, woningdelers en vrienden die samen willen wonen op straat.

Tweeverdieners

Groen is in. Maar het is niet meer van deze tijd om te denken dat alleen GroenLinks een groene agenda heeft. Wat helaas wel van deze tijd is, is dat het ‘groen’ in Amsterdam gepaard gaat met een stevige linkse agenda. En het is juist die agenda die een enorm belangrijke groep over het hoofd ziet: Amsterdammers die hun studie afgerond hebben en als werkende starter graag in Amsterdam willen blijven wonen.

Jonge tweeverdieners komen er in Amsterdam steeds bekaaider van af. Het lijkt alsof deze heel belangrijke groep inwoners in geen enkel beleidsplan terugkomt. Huurwoningen in het middensegment zijn onvindbaar. Betaalbare koopwoningen voor jonge tweeverdieners zijn al helemaal verdwenen. Beleggers en ontwikkelaars hebben Amsterdam de rug toegekeerd, waardoor de middenklasse de klos is.

Claire Martens. Het VVD-raadslid heeft onder andere economische zaken en armoedebeleid in haar portefeuille Beeld -
Claire Martens. Het VVD-raadslid heeft onder andere economische zaken en armoedebeleid in haar portefeuilleBeeld -

Stel, je vindt toch een koopwoning die je wegens gezinsuitbreiding wil verbouwen, dan gaat het college zeuren over jouw ‘bouwwoede’ of de hoeveelheid tegels in je tuintje.

Een gezin dat toch blijft wonen in Amsterdam wordt al gauw met een volgend probleem geconfronteerd: een ingeperkte schoolkeuze. Links wil namelijk niet dat jouw kinderen naar een categorale middelbare school gaan, zoals een vwo-school. Onderwijswethouder Marjolein Moorman is bijvoorbeeld ‘niet blij’ met de toenemende vraag naar zulke scholen. Zij bestempelt ze als elitescholen. Samengevat: je kunt vrijwel niet zelf kiezen waar je gaat wonen en ook niet meer welke school het beste bij jouw kinderen past.

Verlaag gemeentelijke lasten

Kortom: duur wonen, niet verbouwen, geen vrije schoolkeuze, schaarse parkeervergunningen en dure tarieven voor opa en oma die komen oppassen. Bij dit alles komen ook nog de steeds hogere lasten: de onroerendgoedbelasting, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing gaan ieder jaar verder omhoog.

De exodus onder starters is nog te remmen, maar dit vraagt om keuzes die voor het stads­bestuur buiten de linkse comfortzone liggen: kies er bewust voor de gemeentelijke lasten voor iedereen te verlagen, laat ouders en hun kinderen zelf een middelbare school kiezen, verban de auto niet volledig, laat werkende singles gewoon een appartement delen en zet vol in op het bouwen van koopwoningen. Alleen zo maken we van Amsterdam een stad voor iedereen. Alleen zo breekt na de linkse herfst een nieuwe lente aan, met een nieuw geluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden