Executieveiling huizen moet aantrekkelijker

Jaarlijks worden tweeduizend woningen verkocht via de executieveiling. De vrees bestaat dat de economische malaise tot een toename van het aantal gedwongen verkopen zal leiden. Foto ANP Beeld
Jaarlijks worden tweeduizend woningen verkocht via de executieveiling. De vrees bestaat dat de economische malaise tot een toename van het aantal gedwongen verkopen zal leiden. Foto ANP

DEN HAAG - De banken willen executieveilingen van huizen aantrekkelijker maken voor particulieren. Die laten zich nu nog afschrikken door praktische obstakels en het louche imago van bijeenkomsten waar woningen bij opbod worden verkocht.

Het gevolg is dat huizen bij gedwongen verkoop gemiddeld 37 procent minder opbrengen dan de marktwaarde. Eigenaren blijven daardoor met onnodig hoge restschulden zitten.

ABN Amro en ING werken samen met notarissen en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan een beter systeem. Later dit jaar denken ze het helemaal rond te hebben. Vaststaat dat de veilingen grootschaliger moeten worden opgezet. Nu nog kent Nederland ten minste 35 plaatsen waar executieveilingen worden gehouden, dat aantal moet met de helft terug.

De verwachting is dat grote regionale veilingen leiden tot meer marktwerking en dus tot hogere prijzen. Ook is afgesproken dat alle bij executie te verkopen woningen op woningsite Funda komen. ''Dat loopt inmiddels al,'' aldus een woordvoerster van ABN Amro.

Vereniging Eigen Huis juicht het initiatief toe. ''We hebben zelf al jaren geleden een plan gelanceerd om executieveilingen beter te laten verlopen, maar toen waren de banken niet geïnteresseerd,'' zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

Volgens VEH verlopen executieverkopen vaak zeer schimmig, in achterafzaaltjes die vooral bevolkt worden door professionele opkopers. Die spreken vooraf af over wie op welk huis biedt en hoeveel. Particulieren zonder ervaring voelen zich er niet thuis en worden soms regelrecht geïntimideerd.

Jaarlijks worden tweeduizend woningen verkocht via de executieveiling. De vrees bestaat dat de economische malaise tot een toename van het aantal gedwongen verkopen zal leiden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden