'Excuses vlogger lossen problemen niet op'

Het is "sterk" dat vlogger Ismail Ilgun zijn excuses heeft aangeboden, maar die lossen niet de problemen in de Zaanse wijk Poelenburg op.

door: ANP
Het Zaanse raadslid Juliette Rot Beeld anp
Het Zaanse raadslid Juliette RotBeeld anp

Dat schrijft het Zaanse raadslid Juliëtte Rot donderdag op de website van NRC Handelsblad. "In burgers moet geïnvesteerd worden. Landelijke en plaatselijke overheid moeten preventief handelen waar het kan en repressief waar het moet," aldus Rot.

De negentienjarige Ilgun schreef woensdag op Facebook dat hij "fouten heeft gemaakt'' en zegt dat hij daarvan heeft geleerd. Verder schreef hij dat hij "dom gedrag heeft getoond" en dat hij video's online heeft gezet "die beter niet konden''.

Straatleven
Ilgun publiceert filmpjes op YouTube over het 'straatleven' van jongeren in de Zaanse wijk Poelenburg. Daar zitten ook video's tussen waarin jongeren anderen lastigvallen en bedreigen. Het leidde tot de arrestatie van Ilgun.

Volgens Rot is de verdienste van vloggers als Ilgun dat iedereen kan zien hoe het er in de wijk aan toe gaat. "We zien het resultaat van jarenlang wegkijken door overheden," meent het raadslid.

Gettovorming
Ze pleit voor een 'Zaanse aanpak': een samenwerking tussen onderwijs, gemeente, politie, woningbouwcorporaties, sociale wijkteams en ouders. Zo kan volgens haar gettovorming worden voorkomen en kan iedereen "mee blijven doen". Rot hoopt dat de aanpak in de toekomst kan dienen als blauwdruk voor andere gemeenten.

Het raadslid (Democratisch Zaanstad) werd bekend nadat ze door zogeheten treitervloggers werd geïntimideerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden