Excuses van VVD-politicus in Zuid na tweets over Cheider

VVD-deelraadpoliticus Ronnie Eisenmann (Zuid) heeft zijn excuses aangeboden omdat onder zijn verantwoordelijkheid misleidende berichten zijn verstuurd over de misbruikzaak op de orthodox-joodse school Cheider.

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider Beeld ANP
De Amsterdamse orthodox-joodse school CheiderBeeld ANP

Dat laat Eisenmann weten in een verklaring.

De VVD'er is tevens een prominente figuur in de joodse gemeenschap in Amsterdam-Zuid. Die gemeenschap is in rep en roer sinds er op het Cheider een leraar verdacht wordt van seksueel misbruik met zes kinderen.

Dit misbruik zou hebben plaatsgevonden in 2012, maar de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Ephraïm S. vond pas deze maand plaats.

Tijdens de rechtszaak, die vier dagen duurde, werden op sociale media als Twitter diverse accounts opgericht, die zich tot doel hadden gesteld om de berichtgeving over de zaak op feitelijke onjuistheden te controleren.

Verwijt
Onder auspiciën van Eisenmann werd het account @cheiderF opgericht. Via dit account werd uitgehaald naar @CheiderFacts, dat zou zijn opgericht door de kinderen van Cheiderbestuurder en tevens advocaat Herman Loonstein.

De familie Loonstein kreeg vanuit het kamp Eisenmann het verwijt dat zij via Twitter de slachtoffers van de misbruikzaak zou willen onderdrukken en dat zij de rechtbankverslaggevers bij de zaak partijdigheid zou verwijten.

Maar Chizki Loonstein, zoon van de schoolbestuurder, laat aan AT5 weten dat hij niet achter de tweets van @CheiderFacts zat.

Plaatsmaken
Nu erkent Eisenmann dat hij de familie Loonstein ten onrechte in een kwaad daglicht heeft gesteld. "Ik neem dan ook afstand van die tweets en bied daarvoor mijn verontschuldigingen aan. Alle tweets zijn uiteindelijk door mij verwijderd en het account is door mij gesloten."

Eisenmann zegt dat het Twitter-­account @cheiderF actief was 'onder zijn verantwoordelijkheid'. Hij laat in het midden of hij de tweets zelf verstuurde.

Desgevraagd wil Eisenmann niet verder ingaan op de kwestie, wel laat hij weten dat hij plaats zal maken als zijn partij, de VVD, hem vraagt om op te stappen als deelraadpoliticus in stadsdeel Zuid.

Ronnie Eisenmann Beeld anp
Ronnie EisenmannBeeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden