Excuses OM aan Lucia de Berk

Lucia de Berk (R) valt haar dochter Fabienne in de armen na haar vrijspraak. Foto ANP Beeld
Lucia de Berk (R) valt haar dochter Fabienne in de armen na haar vrijspraak. Foto ANP

DEN HAAG - Harm Brouwer, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), heeft namens het OM excuses aangeboden aan Lucia de Berk voor de jaren die zij onterecht in de gevangenis heeft doorgebracht. Dat meldde een woordvoerder van het OM woensdag na de vrijspraak door het hof in Arnhem.

De definitieve vrijspraak is voor het OM aanleiding De Berk te rehabiliteren. De zaak is definitief afgesloten nu OM en verdediging afzien van cassatie bij de Hoge Raad.

Brouwer en De Berk hebben met elkaar gesproken in aanwezigheid van de advocaten van De Berk. ''Het ontstane leed kan nooit volledig ongedaan gemaakt worden'', aldus het OM, dat De Berk zo spoedig mogelijk financieel wil compenseren voor de bijna 6,5 jaar die ze in de gevangenis heeft doorgebracht. Justitie en de advocaten van De Berk gaan daarover overleggen.

Nabestaanden
Ook heeft het OM excuses gemaakt aan de nabestaanden van de overledenen die als slachtoffer van Lucia werden gezien. De jarenlange procedures en publiciteit hebben de verwerking van hun verdriet bemoeilijkt, aldus Brouwer.

De topman van het OM benadrukt verder dat de betrokken leden van het OM naar eer en geweten hebben gehandeld en dat zij ''een weg hebben moeten vinden in een veelheid van vaak tegenstrijdige deskundigenoordelen''. (ANP)

Lucia de Berk reageert opgelucht na haar vrijspraak, woensdag in de rechtbank in Arnhem. Foto ANP Beeld
Lucia de Berk reageert opgelucht na haar vrijspraak, woensdag in de rechtbank in Arnhem. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden