Excuses Kukenheim voor plaatsing uitgelote kinderen

Onderwijswethouder Simone Kukenheim heeft donderdag haar excuses aangeboden aan de gemeenteraad, en aan alle ouders en kinderen voor wie de naplaatsing van twaalf kinderen op een school naar keuze zo pijnlijk was.

SImone Kukenheim Beeld Rink Hof

Ze kan zich "wel voor haar kop slaan'" dat ze niet heeft doorgevraagd naar hoe de uitgelote kinderen alsnog zijn geplaatst.

Het feit dat twaalf kinderen die zijn uitgeloot vorig jaar toch zijn geplaatst op een school van voorkeur, zonder dat het bekend werd gemaakt, leidde tot grote woede onder raadsleden.

Zij bevroegen wethouder Simone Kukenheim kritisch tijdens de gemeenteraadsvergaderingen woensdag en donderdag. Nadat het debat woensdagavond laat werd geschorst, had de wethouder een nacht de tijd om te reflecteren. Donderdag begon ze de raadsvergadering met haar excuses.

"Osvo heeft een keuze gemaakt, waarvan wij vinden dat het anders had gemoeten," zei ze in een verklaring. Ik betreur ten zeerste dat ik niet bij osvo heb doorgevraagd hoe de naplaatsingen precies geregeld waren. Ik kan me voor de kop slaan dat ik ben vergeten mede te delen aan de commissie."

Kort geding
De kwestie draait om twaalf kinderen, die vorig jaar waren uitgeloot voor een middelbare school van voorkeur. Hun ouders spanden een kort geding aan tegen Osvo, waarna zij alsnog zijn geplaatst op een van hun favoriete scholen, zonder dat daar ruchtbaarheid aan is gegeven.

Raadsleden hekelen het gegeven dat de wethouder niet op de hoogte was van hoe deze kinderen toch een plek op een middelbare school van hun voorkeur hebben gevonden. Zij wist dat er 'een oplossing was', maar niet hoe dat is gebeurd.

"Het Osvo was expliciet geweest dat ze geen extra klasje kon maken, en er was geen reden voor achterdocht," aldus Kukenheim. Impliciet zei ze dat het vertrouwen is geschonden, omdat haar niet is verteld hoe de leerlingen toch nog zijn geplaatst.

Ze had er naar moeten vragen bij Osvo, zegt ze nu met spijt en ze had de raad moeten informeren over de plaatsing van de leerlingen. "Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan."

Verwijten
Kukenheim had het even moeilijk in het debat. Raadsleden verweten haar een gebrek aan regie, aan nieuwsgierigheid en aan een gevoel voor rechtvaardigheid.

Ze verdedigde zich door nogmaals te stellen dat er geen reden was om argwanend te zijn naar Osvo en dat ze met de kennis van nu wel had doorgevraagd en open had bericht over de plaatsing.

Ook benadrukte ze nogmaals dat de gemeente niet over individuele gevallen gaat. "Ik ben niet verantwoordelijk voor het plaatsen van leerlingen. Maar ik vind het wel ontzettend slecht dat kinderen zijn bevoordeeld op andere kinderen."

Erik Flentge (SP); "Uw regie was te licht." Marjolein Moorman (PvdA): "Ik neem dit heel zwaar op. Het vertrouwen van ouders is beschadigd. De peilers van dit systeem zijn transparantie en eerlijkheid."

Ook andere raadsleden maakten zich zorgen over het draagvlak van het veelbesproken en vaak bekritiseerde matchingsysteem - waar overigens nog steeds veel steun voor is vanuit de gemeenteraad. Raadsleden aanvaardden schoorvoetend de excuses van de wethouder.

Osvo
Osvo heeft inmiddels ouders en kinderen benaderd die destijds helemaal uitgeloot waren van meer dan twaalf scholen om te kijken of ze naar een andere school zouden willen.

Het is echter de vraag of de scholieren er nog voor kiezen: ze zijn nu gewend aan hun school, hebben vrienden en willen misschien niet opnieuw moeten aarden op een andere school.

Verder lezen

Met verbijstering las Pieter van der Werff, vader van een brugklasser, dat sommige kinderen vorig jaar toch nog geplaatst zijn op een ­populaire middelbare school na een rechtszaak. Zijn zoon had 15 scholen opgegeven en vond toch geen plek. "Rob Oudkerk van Osvo heeft voor ons niets gedaan."

En zie ook: Wethouder vindt stiekeme plaatsing leerlingen 'niet kunnen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden