Excursie langs AIG-rijken

De bus passeert de villa van AIG-topfunctionaris James Haas in Fairfield, Connecticut. Foto AP/Douglas Healey Beeld
De bus passeert de villa van AIG-topfunctionaris James Haas in Fairfield, Connecticut. Foto AP/Douglas Healey

HARTFORD - Je zou het eerder in Frankrijk verwachten dan in de Verenigde Staten, maar uitgerekend daar organiseren activisten busreizen langs huizen van als gewetenloze kapitalisten gebrandmerkte rijkaards.

Belangstellenden worden voorlopig elke zaterdag in Hartford en Bridgeport in de staat Connecticut, niet ver van New York, opgehaald voor een excursie naar de luxueuze onderkomens van directieleden van American International Group (AIG), de verzekeringsmaatschappij die, dankzij de gulle bonussen aan eigen mensen, symbool staat voor de excessen van Wall Street.

Lifestyles of the Rich and Infamous (Infamen) heet de tour, een verwijzing naar excursies in Hollywood langs de huizen van levende of al overleden beroemdheden.

Aaron Goode, een student aan de Universiteit van Yale in Hartford, leidt de tour. ''AIG is niet de bron van het kwaad, maar slechts een symbool,'' vertelt Goode de ongeveer veertig belangstellenden. Hij is actief in een links politiek partijtje, Connecticut Working Families.

Goode en zijn medestanders waren aanvankelijk van plan brieven te bezorgen bij alle bazen van AIG met het verzoek het geld van de bonussen terug te geven. Maar enkele rijkaards aan de route hadden dat al gedaan voordat de bus zou langskomen. Snel veranderde Goode de tekst, nu met de teneur dat AIG-bazen zich het lot van de armen van Connecticut moeten aantrekken.

Goode bezweert de mensen in de bus geen verbaal geweld te gebruiken, het protest moet waardig zijn. Edward Liddy, de hoogste baas van AIG, heeft gewag gemaakt van doodsbedreigingen aan zijn adres.

Bij sommige deelnemers strijden de woede over de 'graaiers' en het ontzag voor hun landhuizen om voorrang. ''Lord, hoe zou het zijn om in zoiets te wonen,'' verzucht Emeline Bravo, die werkt in een kwekerij, bij de in koloniale stijl opgetrokken villa van James Haas, een directielid van AIG, met een prachtig uitzicht over een golfbaan en de Long Island Sound, een inham van de Atlantische Oceaan.

James Haas, in een tabloid aangeduid als Jackpot Jimmy, kwam naar buiten. ''Hoe voelt u zich?'' vroeg een van de deelnemers aan de excursie. ''Hoe ik me voel? Vreselijk!'' antwoordde Haas.

Eerst klaagde hij over de schending van zijn privacy. Maar na enkele ogenblikken leek, volgens een verslag in The New York Times, zijn stem te breken. ''U moet begrijpen, er zijn mensen bedreigd, zelfs kinderen.'' Haas vecht even tegen de tranen. Hij bezweert dat hij niets te maken had met de credit problems voordat hij ten afscheid uitroept: ''Laat mijn buren met rust!''

Als iedereen weer is ingestapt, gaat de reis verder naar de villa van Haas' collega Douglas Poling. Ook hij had beveiligers ingeschakeld.

De bewakers namen stoïcijns de protestbrieven in ontvangst, zonder met de bezoekers in discussie te gaan. 'U heeft een mooie gelegenheid om andere burgers van Connecticut te helpen die het minder goed hebben dan u,' luidt de oproep. De geadresseerden worden overigens bedankt voor hun besluit van de bonussen af te zien.

Sommige buren van de AIG-bazen gaan met de buspassagiers een vriendelijk gesprek aan. Een buurvrouw van James Haas: ''Walgelijk wat die lui van AIG hebben gedaan!'' Maar een andere omwonenden voegt de betogers toe: ''Waarom gaan jullie niet langs bij al die mensen die hypotheken afsloten die ze niet konden betalen?'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden