Examenstunt eindigt in drama, jongen biedt excuses aan

Op het Hervormd Lyceum Zuid zijn gistermiddag vier jongens en een meisje gewond geraakt bij een eindexamenstunt. Eén van hen lag vanmorgen nog in het Brandwondencentrum Beverwijk. Tijdens de stunt werd alcohol gedronken.

Het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam. Beeld Google Streetview
Het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam.Beeld Google Streetview

Rond twee uur ontstond in een barbecue een steekvlam, die een aantal leerlingen in het gezicht trof. Iemand gooide spiritus in de barbecue, waarop het vuur terugsloeg in de fles en deze uit elkaar spatte.

Eindexamenfeest
Op het feest, waar leraren aanwezig waren, werd bier en wijn gedronken. De jongen die de spiritus spoot, had een foto op Facebook geplaatst met een fles gin en een zak wiet die hij soldaat wilde maken.

Scholier Hinne Vos: 'Het was juist de bedoeling dat het een heel brave stunt zou worden - vorig jaar waren er eieren tegen de school gegooid en daar waren mensen niet blij mee, en dit jaar moest het gewoon leuk worden zonder dat er iets kapotging.'

Overleg en controle
De leerlingen hadden daarom, in overleg met de schoolleiding, een feest georganiseerd in de tuin.

Rector Ron Camphuijsen: 'Er werd op alle cruciale punten gecontroleerd door leraren. Bij de entree, bij de bar, en ook bij de barbecue. Wij hebben dit op geen enkele manier zien aankomen. Het was een heel aardig en goed georganiseerd feest.' Er waren zo'n 150 mensen.

Steekvlam door spiritus
De steekvlam die ontstond toen spiritus op de grill werd gespoten, was bijna drie meter hoog en ging dwars door het zeil dat boven de barbecue hing. Een jongen kreeg de brandende spiritus in het gezicht, bij een andere leerling liep het vuur zijn nek in.

Een aantal leerlingen zegt in weerwil van de rector dat er al eerder naar de spiritus was gegrepen. Noa Snoeren uit 5 havo: 'Ik heb het er wel twintig keer op gespoten, we wilden gewoon het vuur aanwakkeren. Dit kon iedereen overkomen.'

Excuses op Facebook
De betreffende jongen, die zijn hand verbrandde, was in shock. Gisteravond bood hij op Facebook zijn excuses aan, en verwijderde hij de foto die hij diezelfde ochtend plaatste. De rector zegt zeker te weten dat de jongen niet dronken was. Schoolgenoten denken daar anders over. 'Hij was wel aangeschoten. Anders doe je niet zo iets stoms.' (Hiske Versprille/Bram Bax)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden