Ex-zwager Hamza B. is woedend: 'Hij is levensgevaarlijk'

Met opgekropte woede zit hij achter in de rechtszaal. Wéér voor niets naar Tanger gereisd. De zwager van Hamza B. overleefde in 2007 zeventien kogels in Amsterdam-West. Hij kent geen twijfel: B. schoot toen.

Paul Vugts
De voormalig zwager van Hamza B., Abdelkhaliq Belhaj, met politiedocumenten van een schietpartij uit 2007 waarbij hij door B. werd doorzeefd met kogels. Beeld anp
De voormalig zwager van Hamza B., Abdelkhaliq Belhaj, met politiedocumenten van een schietpartij uit 2007 waarbij hij door B. werd doorzeefd met kogels.Beeld anp

De zeventien kogels gingen door zijn borst, rug, billen, benen en schouders. Abdelkhaliq Belhaj (44) overleefde de schietpartij voor zijn huis in Amsterdam-Slotermeer in maart 2007 ternauwernood en ondervindt nog altijd last van zijn verwondingen. Op een terras naast de rechtbank van Tanger toont hij een litteken in zijn rechterschouder en de indrukwekkende letselverklaring die de politie en het VU-ziekenhuis opstelden.

Voor hem was het nooit de vraag wie hem neerschoot: zijn achterneef Hamza B. In opdracht van diens vader, die hem al geregeld had bedreigd. De reden: wraak. Belhaj was in 2006 gescheiden van Hamza's zus, de moeder van hun twee kinderen, na geruchten over overspel.

Hij was die bewuste dag gebeld tijdens het voetballen. Een kennis, Mohammed, zei hem nodig te hebben. Hij reed naar het huis van een andere kennis, Hoessein, waar hij Mohammed volgens afspraak trof. Gedrieën reden ze uiteindelijk naar de woning van Belhaj in de Burgemeester van Leeuwenlaan.

Vanachter wat bouwcontainers sprong Hamza tevoorschijn. Belhaj herinnert het zich nog levendig. 'Toen hij op mij schoot, herkende ik hem. Ik was wel alert, maar had nooit vermoed dat hij met een vuurwapen zou komen.'

Gebrek aan bewijs
Ook justitie zag Hamza B. als de schutter, maar die werd na een maand of vier, vijf detentie vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Belhaj was de enige die B. vol overtuiging als zijn aanvaller had aangewezen. Hoessein had lopen bellen en had weinig gezien, Mohammed wilde niets zeggen, volgens Belhaj omdat hij met Hamza en diens vader heulde; hij moet dubbelspel hebben gespeeld.

Belhaj kan de vrijspraak niet verkroppen. Nu justitie Hamza beschuldigt van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, een poging tot moord plus het schieten op twee motoragenten, ziet hij een nieuwe kans op genoegdoening.

Anderhalf jaar geleden bracht hij zijn eigen kwestie tevergeefs onder de aandacht van de rechtbank van Tanger en hij blijft het proberen, maar hij vindt geen gehoor. De Nederlandse vrijspraak is onherroepelijk.

Geweldsmisdrijven
Ondertussen heeft Belhaj heel wat andere verhalen verzameld over geweldsmisdrijven door B. Diens voormalige vrienden durfden pas na zijn arrestatie te vertellen hoe Hamza in 2008 of 2009 nabij Breda twee Belgische Marokkanen in de benen had geschoten in een poging een partij drugs te 'rippen' (stelen).

In Marokko liggen volgens Belhaj nog zeker drie aanklachten vanwege vechtpartijen op de plank. In Nederland zijn er de bekende verhalen over gewelddadige overvallen op een juwelier, een bank en nog zo wat - maar meestal ontkwam B. aan een serieuze straf.

Dé grote vrees van Belhaj is dat Hamza ook nu weer ontsnapt, als zijn familie de rechtbank maar genoeg smeergeld weet te betalen. 'Ze hebben heel veel geld. Hier in Marokko hebben ze zeker drie huizen en een boerderij net buiten Tanger. De rechtbank weet dat Hamza schuldig is, maar rechters zijn hier corrupt en laten zich omkopen.'

Grote risico's
Een vrijspraak of mild vonnis zou tot grote risico's leiden, als je het Belhaj vraagt. 'Hamza is levensgevaarlijk. Hij is een moordenaar en een gevaar voor de samenleving. Het liefst zou ik willen dat hij de doodstraf krijgt. Als hij vrijkomt, zal hij wéér enge dingen doen.'

De doodstraf zal B. zeker niet krijgen, want diens Nederlandse dossier is aan justitie in Marokko overgedragen onder voorwaarde dat een eventuele doodstraf zou worden omgezet in levenslang. Levenslang, dat is wel het minste, vindt Belhaj.

undefined

Hamza B. Beeld AT5
Hamza B.Beeld AT5

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden