Ex-wethouder Hannah Belliot boos over onderzoek Stedelijk Museum

De Amsterdamse ex-wethouder van Cultuur Hannah Belliot is boos over het onderzoek naar de verbouwing van het Stedelijk Museum. 'Het slaat nérgens op. Ik zal meneer Deetman schriftelijk op de hoogte stellen van mijn bezwaren.'

null Beeld Karoly Effenberger
Beeld Karoly Effenberger

Steen des aanstoots zijn opmerkingen van de onderzoekscommissie onder leiding van oud-CDA-minister Wim Deetman, over de sluiting van het museum in 2004. Daarvoor was Belliot, wethouder van 2002 tot 2006, verantwoordelijk.

Als reden voor de sluiting werd de brandveiligheid genoemd. Deetman heeft daar twijfels over. Het zou kunnen dat 'signalen van de brandweer zijn benut voor het creëren van voldongen feiten'. Door een daad te stellen zou het college hebben gehoopt de impasse rond het Stedelijk te doorbreken.

Maar ook na sluiting gebeurde er anderhalf jaar niets met het gebouw, constateert Deetman. Het was dus een voortijdige sluiting waarmee de gemeente zichzelf klem zette. Daardoor was het voor Carolien Gehrels, opvolgster van Belliot, eind 2006 in feite onmogelijk om de aanbesteding van de nieuwbouw mislukt te verklaren, hoewel er slechts één - veel te hoog - bod was. Het mislukt verklaren had het hele verbouwingsproces doen stilvallen, schrijft Deetman.

Belliot wil er niets van weten. 'Er is geen enkele relatie tussen de aanbesteding en de sluiting. Er waren meer redenen om het museum te sluiten. Anders had het nog eens vier jaar voortgesudderd. Toen ik aftrad, kwam het op de uitvoering aan. De voorbereiding was puntgaaf, al zeg ik het zelf. Ze hadden de aanbesteding op een professionele manier moeten doen.'

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden