Update

Ex-topman VUmc in top 3 ziekenhuisbestuurders met vertrekpremie

Ruim 3 miljoen euro totaal ontvingen de 12 ziekenhuisbestuurders die vorig jaar een vertrekpremie kregen. Voormalig bestuursvoorzitter Emile Lohman van het UMC St. Radboud kreeg het meeste mee bij zijn vertrek: 660.000 euro. Op de tweede en derde plaats staan de ex-topmannen Elmer Mulder van het VU medisch centrum in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij kregen bij hun vertrek bedragen tussen de 4 en 5 ton.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De premie van de tien die in 2012 het meeste opstreken, steeg met maar liefst 29 procent tot drie ton, in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Medisch Contact op basis van de jaarverslagen van 89 Nederlandse ziekenhuizen.

In de wet normering topinkomens, die sinds begin dit jaar van kracht is, staat dat de ontslagvergoeding voor bestuurders in de (semi) publieke sector maximaal 75.000 euro mag zijn. Als er echter bezoldigingsafspraken voor 1 januari 2013 zijn gemaakt, geldt dat maximum niet.

Medisch Contact inventariseerde voor het derde jaar alle vertrekpremies. Het totale bedrag dat alle bestuurders meekregen was de vorige jaren hoger. In 2010 ging het om bijna 4 miljoen euro, in 2011 om 3,3 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag van de tien bestuurders die het meeste kregen, lag dit jaar wel een heel stuk hoger dan vorig jaar.

Geschrokken
Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk is naar eigen zeggen flink geschrokken van de hoogte van de vertrekpremies. 'Dit is echt onacceptabel, de schaamte voorbij', zegt ze. 'Hoe is dit nog uit te leggen aan zorgpersoneel dat vorig jaar kon kiezen tussen van 12 euro naar 9 euro salaris per uur gaan of ontslagen worden?'

Van Brenk vindt dat er nogmaals een moreel appel gedaan moet worden op zorgbestuurders. 'We hebben het wel over gemeenschapsgeld dat bedoeld is voor de zorg. En niet voor een riant salaris van de bestuurder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden