Ex-topman Rochdale moet Staat 2 miljoen betalen

De voormalig Rochdalebaas, 'Maseratiman' Hubert Möllenkamp, moet ruim 2,1 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Hubert MollenkampBeeld ANP

Met de uitspraak volgt de rechtbank grotendeels de rekensom van het Openbaar Ministerie (OM), dat eind april een kleine 135.000 euro meer vorderde. Het bedrag omvat onder meer steekpenningen die Möllenkamp als topman van de Amsterdamse woningcorporatie aannam en giften die hij kreeg door bevriende ontwikkelaars vastgoedprojecten te gunnen.

Möllenkamp (67) werd in hoger beroep schuldig bevonden aan onder meer het aannemen van steekpenningen, witwassen en meineed. Hij kreeg daarvoor eind maart in hoger beroep drie jaar en drie maanden celstraf van het gerechtshof in Amsterdam. In eerste aanleg had de rechtbank hem eind 2015 2,5 jaar cel opgelegd.

In de ontnemingszaak van donderdag noemde de rechtbank onder meer twee appartementen van Möllenkamp in Lelystad en Spanje als verkregen giften.

Verweer
Het verweer van de advocaten van Möllenkamp dat hij daarvoor leningen had afgesloten, werd van tafel geveegd. Ook zou hij volgens zijn advocaten vanwege zijn leeftijd niet meer in staat zijn in de toekomst genoeg geld te verdienen om zijn financiële situatie te verbeteren.

Maar de rechtbank is er niet van overtuigd dat Möllenkamp nooit meer in staat is om te betalen. Mocht zijn financiële situatie inderdaad niet verbeteren, dan kan het Openbaar Ministerie Möllenkamp uitstel van betaling verlenen en hem de mogelijkheid bieden het bedrag in termijnen te betalen.

Steekpenningen
Twee medeverdachten moeten respectievelijk bijna 2,5 miljoen euro en iets meer dan 300.000 euro betalen.

Op 10 december 2015 werden medeverdachten Henk Oudt (77) en Alberdina Verstoep (69), destijds de vrouw van de ex-bestuurder, als medeplichtigen veroordeeld. Verstoep werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en moet nu ruim 300.000 euro betalen.

Oudt werd veroordeeld voor het geven van ruim 5 ton aan steekpenningen aan de voormalige Rochdale-bestuurder. In ruil hiervoor ontving de medeverdachte bij de verkoop van jachthaven De Nieuwe Meer van Rochdale een prijs die ver boven de marktwaarde lag.

Lees terug uit 2015: Waarom staat oud-Rochdaletopman Möllenkamp voor de rechter?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden