Ex-tbs'ers dienen schadeclaim in

Een aantal voormalige tbs'ers wil geld zien omdat ze te lang in een tbs-kliniek hebben gezeten. Ze hebben een schadeclaim ingediend bij het College van procureurs-generaal. Dat heeft een woordvoerder van het Parket-Generaal zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'We hebben tussen vijf en tien schadeclaims ontvangen', zegt de woordvoerder. Waarschijnlijk gaat het om zeven veroordeelden wier tbs vorig jaar werd opgeheven.

Er bestaat geen standaardvergoeding voor onterechte tbs. Mensen die ten onrechte in een politiecel of in de gevangenis zitten, kunnen rekenen op gemiddeld 100 euro per dag. Stafrechtadvocaat Wim Anker dient namens twee tbs-cliënten die te lang hebben vast gezeten een schadeclaim in van 200 euro per dag.

Het college overlegt momenteel met de Raad voor de Rechtspraak en de Landsadvocaat over de vraag hoe de schadeclaims zullen worden afgehandeld.

Niet verlengd
Deze week werd bekend dat de tbs van 111 veroordeelden mogelijk niet verlengd kan worden. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Uit die uitspraak vloeide voort dat rechters in een vonnis altijd uitdrukkelijk moeten vermelden of er sprake is van een geweldsdelict. In de praktijk was dat niet altijd het geval. Rechters hebben inmiddels maatregelen genomen om te zorgen dat dat voortaan wel gebeurt.

De Tweede Kamer toonde zich bezorgd over het mogelijk vervroegd vrijkomen van de tbs'ers. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie liet weten dat er nog andere mogelijkheden om deze tbs'ers langer vast te houden, bijvoorbeeld met een gerechtelijk bevel, maar hij kon niet uitsluiten dat in een enkel geval een tbs'er te vroeg op vrije voeten komt.

Teeven verwacht de komende maanden dat advocaten in deze zaken gaan proberen hun cliënten uit tbs te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden