Ex-taxibaas 'verbijsterd' over wiet

Het openbaar ministerie is 'lui' en 'incompetent', betoogde Dick Grijpink in januari bij de verschijning van zijn biografie De afrekening. Dat verwijt van luiheid kan hij onmogelijk blijven volhouden: er worden geregeld hennepkwekerijen opgerold die - via huurcontracten - tot Grijpink kunnen worden herleid, zoals in september vorig jaar in Uithoorn.

Dick Grijpink, in 2006 door de Ondernemingskamer van het hof in Amsterdam vanwege wanbeleid ontslagen als directeur van de Taxicentrale Amsterdam (TCA), richtte eind 2006 een eenmansbedrijfje op onder de naam Deo Favente ('Met Gods zegen'), gevestigd in de Hamerstraat in Amsterdam-Noord. Deo Favente werd later veranderd in Grey and Pink.

Op naam van dat firmaatje (een 'schoonmaak- en taxibedrijf') huurde Grijpink in december 2006 een grote loods aan de Anthony Fokkerweg 14a in Uithoorn. Met de eigenaar van de loods, KOM Beheer in Rotterdam (dat vastgoed beheert in Nederland en Frankrijk), sloot Grijpink een huurcontract voor twee jaar af, tot eind 2008.

De huur van die omvangrijke loods was niet misselijk: ruim zeventigduizend euro per jaar. Kennelijk verwachtte Grijpink dat hij met zijn schoonmaak- en taxibedrijf Deo Favente een stevige omzet ging draaien. In september vorig jaar viel de Amsterdamse politie de loods binnen: er bleek, al dan niet met Gods zegen, een grote wietkwekerij in de loods te zijn. De politie trof er circa 3700 hennepplanten aan, wat mag doorgaan voor een behoorlijke plantage. Politie en justitie willen nog niet veel over de zaak zeggen: het onderzoek loopt nog.

Grijpink heeft ook nog een kort geding aan zijn broek gekregen, van KOM Beheer. De eigenaar van de loods eist niet alleen dat Grijpink zijn financiële verplichtingen als huurder nakomt (een vordering van in totaal anderhalve ton), maar ook dat hij de schade vergoedt die is aangericht doordat in de loods een kwekerij is ingericht die door de politie niet al te zachtzinnig is ontmanteld. KOM Beheer wordt daarbij vertegenwoordigd door de Utrechtse advocaat Bernard Tomlow.

Blijkens de dagvaarding die tegen Grijpink is uitgebracht, is eind 2006 in het huurcontract tussen KOM en Grijpink overeengekomen dat wanneer de huur niet wordt opgezegd (met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden), het huurcontract stilzwijgend met twee jaar wordt verlengd. Grijpink moet dus tot eind 2010 huur betalen, vindt KOM Beheer. Daarnaast vordert de eigenaar achterstallige huur van Grijpink. De voormalige taxibaas was volgens KOM tenslotte helemaal niet gerechtigd de loods onder te verhuren aan derden, als dat al gebeurd is.

Grijpink beweert op zijn beurt niets van de wietplantage te hebben geweten. Op 27 oktober vorig jaar, ongeveer een maand nadat de kwekerij was ontmanteld, liet Grijpink KOM Beheer schriftelijk weten dat hij 'verbijsterd' was dat er in de loods kennelijk een hennepplantage was aangetroffen.

Hij zou de loods per 1 april 2008 namelijk hebben onderverhuurd aan een Amsterdams bedrijf met de naam Handelsonderneming Talpa. "Vanaf die datum was ik slechts in het bezit van een sleutel van de toegangsdeur van het perceel en had geen toegang meer tot de overige bedrijfsruimtes (...) Ik wijs iedere verantwoordelijkheid voor de hennepplantage van de hand. Ik weet hier niets van af en kon hier ook niets van af weten." Grijpink liet verder weten de huur per direct op te zeggen.

In weer een andere brief aan KOM Beheer, van 24 februari, wijst Grijpink ook al zijn andere verantwoordelijkheden als huurder af: "Ik heb momenteel geen financiële middelen tot mijn beschikking en geen bron van inkomsten. Kortom, ik ben volkomen platzak."

Niet erg sterk in het verhaal van Grijpink is dat hij pas in oktober, in elk geval nádat er een wietplantage was ontdekt, tegenover KOM Beheer het verhaal is gaan ophangen dat hij de loods per 1 april 2008 heeft onderverhuurd. De beweerde onderhuurder, Talpa, is in Amsterdam nergens te vinden, tenzij Grijpink op de gesneuvelde tv-zender van mediatycoon John de Mol doelt.

Het is niet de eerste keer dat Grijpink met een dergelijk verhaal over onderhuur komt aanzetten. Eveneens in september vorig jaar rolde de politie een hennepplantage op in een loods in Edam die ook door Grijpink (en een medeverdachte) was gehuurd. Justitie schat dat die plantage Grijpink anderhalve ton heeft opgeleverd; dat geld zal van hem worden teruggevorderd. In het onderzoek naar de Edamse plantage, dat ook nog steeds loopt, beweert Grijpink eveneens dat hij daarvoor niet verantwoordelijk kan worden gehouden, omdat hij de loods weer zou hebben onderverhuurd.

Die beweerde onderhuurder kan daarover niet meer worden gehoord: die is overleden. (BART MIDDELBURG)

Grijpink zegt niets van de wietplantage te hebben geweten. Foto Peter Elenbaas Beeld
Grijpink zegt niets van de wietplantage te hebben geweten. Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden