Ex-spion Karate Bob overleden in Amsterdam

De Joegoslavische ex-spion Slobodan Mitric (68), beter bekend onder zijn bijnaam Karate Bob, is vrijdagavond overleden in het OLVG in Amsterdam.

door: Het Parool
Een foto van Karate Bob uit 1974. Beeld anp
Een foto van Karate Bob uit 1974.Beeld anp

Dat heeft zijn advocaat Henri Sarolea bekendgemaakt.

"Er was vrijdag een melding binnengekomen bij de politie dat Slobodan met ernstige ademhalingsproblemen in het portiek lag van het gebouw waar hij woont," meldt Sarolea. "In de ambulance was zijn situatie verslechterd en was hij gereanimeerd, waarna hij kort na binnenkomst in het OLVG is overleden, aldus de door de politie kort aan mij verstrekte informatie. Ik had Slobodan donderdagavond nog gezien en gesproken bij het langsbrengen van eten en geld (wat ik een keer per maand deed) en hij leek niet anders dan anders."

Tito
Mitric, die in het verleden karatelessen heeft gegeven, kwam in 1973 naar Nederland, nadat hij had geweigerd iemand in opdracht van maarschalk Tito, de Joegoslavische leider, te liquideren. Sindsdien is zijn levensverhaal een even spectaculaire als oncontroleerbare aaneenschakeling van criminele en geheimzinnige activiteiten, waarover hij enkele moeilijk toegankelijke boeken heeft gepubliceerd - die hem vooral vrijpleiten.

Eind 1973 schoot hij in café Mostar in de Gerard Doustraat drie Serviërs dood; dezelfde dag was hij ook betrokken bij een schietpartij op het Weteringcircuit. Mitric zelf verdedigde zich door te zeggen dat het voormalige collega's betrof, die van Tito opdracht hadden gekregen hem uit de weg te ruimen.

'Onderwereldkoning'
Justitie omschreef Mitric echter als 'de koning van de Zuid-Slavische onderwereld in Nederland', temeer daar hij in eigen land al lange straffen had uitgezeten wegens diefstal, mishandeling en verkrachting.

De rechtbank veroordeelde hem tot achttien jaar, maar bij het hof dreigde justitie onderuit te gaan wegens veronachtzaming van de politieke aspecten van de schietpartij. Uiteindelijk veroordeelde het hof hem toch tot dertien jaar.

Eind 1982 kwam Mitric weer vrij, maar voor die tijd spande hij een kort geding aan tegen de staat, waarin hij eiste dat hij na zijn vrijlating niet als ongewenst vreemdeling het land zou worden uitgezet; Mitric vreesde dat hij in eigen land meteen zou worden geliquideerd. Hij verloor het geding. Mitric was nog maar net vrij of hij werd eind 1982 opnieuw veroordeeld, nu tot vijf jaar voor drie verkrachtingen tijdens proefverloven.

Kopstukken
Tijdens zijn hernieuwde detentie raakte Karate Bob dik bevriend met enkele latere kopstukken van de Amsterdamse onderwereld, onder wie Klaas Bruinsma (die vast zat wegens doodslag) en Stanley Hillis (gedetineerd wegens een reeks overvallen), en oplichter Heer Olivier.

Eind 1985 - nadat hij een reeks advocaten had versleten en ook een tweede kort geding had verloren waarin hij een verbod op uitzetting had geëist - kreeg Mitric ook van het hof vijf jaar voor de verkrachtingen.

Zomer 1986 vond Karate Bob eindelijk een rechtscollege dat hem zijn zin gaf: de Haagse rechtbank bepaalde in een zoveelste kort geding dat hij niet naar Joegoslavië mocht worden uitgewezen, omdat het Verdrag van Rome bepaalt dat uitwijzing naar gebieden waar een onmenselijke behandeling niet mag worden uitgesloten, dient te worden verboden.

Complotten
Later werd Mitric opnieuw opgepakt wegens verkrachting; in september 1990 kreeg hij van het hof vijftien maanden. In de jaren negentig wist Mitric buiten schot te blijven doordat hij in 1992 was getrouwd met de kunstenares Iris de Vries.

Hij werd door haar onderhouden, kwam niet ten laste van de staat en hoefde derhalve niet te worden uitgewezen. Mitric en De Vries bestookten vanuit hun Atelier de la liberté aan de Zeeburgerdijk alle mogelijke overheidsinstanties en media met pakken papier waaruit moest blijken dat Karate Bob ook in de verkrachtingszaken het slachtoffer was geweest van ingenieuze manipulatie en internationale complotten, die rechtstreeks tot zijn oude vijanden bij de geheime dienst te herleiden waren.

Nadat De Vries in januari 2006 was overleden, probeerde Mitric, om een uitkering te krijgen, van zijn status als ongewenst vreemdeling af te komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst weigerde daar echter aan mee te werken. Hij dreigde het land uitgezet te worden, maar mocht in 2014 toch blijven omdat hij te ziek was.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden