Ex-Slotervaartdirecteur Erbudak: 'Ik ben niet naar Turkije gevlucht'

Aysel Erbudak, de ex-directeur van het Slotervaartziekenhuis die wordt achtervolgd door schuldeisers, is verhuisd naar Turkije.

Bas Soetenhorst
null Beeld gpd
Beeld gpd

Gisteren bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat ze 1,7 miljoen euro moet terugbetalen aan het Slotervaartziekenhuis. In september vorig jaar veroordeelde de rechter haar al tot het terugbetalen van 2,5 miljoen aan familie van haar overleden zakenpartner Jan Schram. De familie van Schram legde vervolgens beslag op haar woning in Beverwijk.

Het is de vraag of Erbudak de miljoenen ooit betaalt. Haar verhuizing naar Turkije, dat ze op haar twaalfde verliet, compliceert de beslaglegging. Ze ontkent te zijn gevlucht: 'De verhuizing zat al langer in de planning. Het is puur toeval.'

Belangenverstrengeling
De rechtszaak van gisteren was aangespannen door Erbudak, die haar ontslag uit 2013 aanvocht en achterstallig salaris eiste. De rechter stelt echter dat ze juist te veel loon heeft ontvangen. Het vonnis bevestigt onderzoek van het gerechtshof uit 2014, waaruit bleek dat Erbudak zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling en valse facturen had opgesteld. Ze liet het Slotervaartziekenhuis opdraaien voor privé-investeringen van 1,2 miljoen euro. Het ging om een vastgoedproject in Turkije en betalingen aan het bedrijfje Drimpy, een onlineplatform in de zorg. Over die zaken loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Volgens het vonnis van gisteren deed Erbudak voor ruim 140.000 euro privé-uitgaven met de creditcard van het ziekenhuis. Het betrof onder meer hotelovernachtingen, vliegtickets voor haar partner en een concert van Pearl Jam. Ook moet ze 45.000 euro terugstorten die in een kluis in haar werkkamer lag, waarvan zij volgens het ziekenhuis als enige de sleutel had. Volgens Erbudak was het geld bestemd voor dienstreizen. Ze zegt dat ze van de rechter te weinig ruimte heeft gekregen om, onder meer aan de hand van getuigen, te bewijzen dat veel van de omstreden uitgaven een zakelijk karakter hadden. Zij kondigde aan in hoger beroep te gaan.

Erbudak werd in 2006 directeur van het ziekenhuis en maakte een einde aan de jarenlange verliezen. Het overlijden van zakenpartner Schram, eind 2012, markeerde de ommekeer. Kort daarop werd ze ontslagen, na mislukte onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden