Ex-rechercheur: 'Topambtenaar wel verdacht in zedenzaak'

Jarenlang zijn de geruchten over de seksuele escapades van topambtenaar Joris Demmink weggezet als verhalen van complotdenkers. Maar na gisteren geven verklaringen van een Amsterdamse ex-rechercheur onder ede een andere kijk op de zaak.

Minister Ivo Opstelten staat journalisten te woord over zijn voormalige topambtenaar Joris Demmink.Beeld anp

De nieuwste onthulling: Demmink was samen met drie officieren van justitie verdachte in een top secret onderzoek naar kindermisbruik in 1997, zegt een ex-rechercheur.

De verklaring komt van Leen de Koter, tot 2008 werkzaam bij de Amsterdamse Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) en in 1997 betrokken bij het zogenoemde Rolodexonderzoek.

De stelling dat ook de naam van Demmink viel als mogelijke verdachte, is vooral pijnlijk voor minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris Teeven. Het gaat lijnrecht in tegen hun eerdere verklaringen aan de Tweede Kamer dat Demmink op geen enkele wijze in dit onderzoek is voorgekomen.

Volgens De Koter is de naam Demmink in verschillende politievergaderingen genoemd. 'Die vergaderingen werden voorgezeten door de toenmalige CIE-officier van justitie Fred Teeven,' aldus De Koter.

Waarom de Rijksrecherche Joris Demmink aanmerkte als een vermeende kindermisbruiker, kon De Koter niet zeggen. Geen van de hooggeplaatste verdachten is destijds vervolgd.

Kamerleden zijn hogelijk verbaasd over de getuigenis van de ex-rechercheur. Pieter Omtzigt van het CDA: 'Ik vind deze verklaring heel bijzonder. Ik ben heel benieuwd of de ministers hebben geweten of Demmink in het Rolodexonderzoek is genoemd. Ik ben ook benieuwd of Opstelten zijn antwoorden aan de Kamer zal rectificeren, en of Fred Teeven spontaan met een verklaring gaat komen.'


Lees vandaag (06-03) meer in Het Parool over de geruchtmakende zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden