Update

Ex-president Pakistan Musharraf op borgtocht vrij

Oud-president Pervez Musharraf van Pakistan, die wordt verdacht van moord en samenzwering, mag de uitkomst van de diverse rechtszaken tegen hem op vrije voeten afwachten. Een rechtbank heeft maandag zijn borgtocht goedgekeurd, liet de advocaat van Musharraf weten.

null Beeld afp
Beeld afp

Musharraf keerde in maart terug naar Pakistan na jaren van zelfverkozen ballingschap. Sindsdien wordt hij echter geplaagd door rechtszaken. Hoewel Musharraf drie andere rechtszaken die tegen hem lopen eveneens in vrijheid mag afwachten, mag hij nog altijd het land niet verlaten, aldus zijn advocaat Ilyas Saddiqi.

Musharraf staat onder meer terecht voor zijn rol bij de dood van een radicale imam. In die zaak bepaalde de rechter maandag dat hij het verloop van de rechtszaak in vrijheid mag afwachten. De drie andere zaken betreffen betrokkenheid bij de moord op de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto, de moord op de leider van een separatistische groep in Baluchistan door het leger en het opsluiten van Pakistaanse rechters.

Rode Moskee
De imam kwam om het leven tijdens de belegering van de Rode Moskee in Islamabad in 2007. Studenten, die onderwijs volgden aan de Rode Moskee, hadden daags daarvoor onder andere massagesalons en winkels die muziek verkochten aangevallen omdat die in hun ogen vulgair gedrag aanmoedigden. De studenten verschansten zich in de moskee en Musharraf gaf opdracht voor een aanval. Dagenlang werd de moskee belegerd en uiteindelijk vielen er bijna honderd doden, onder wie tien commando's van het Pakistaanse leger. Volgens het leger werd in de moskee een grote hoeveelheid wapens aangetroffen.

De belegering van de moskee deed de reputatie van Musharraf geen goed. Opstandelingen pleegden kort na de belegering zelfs een hele reeks aanslagen. De rechtszaak over de dood van de imam is aangespannen door diens zoon. De politie weigerde in eerste instantie een onderzoek in te stellen naar de rol van Musharraf, tot een rechter in september de politie gelastte dit toch te doen.

De 70-jarige Musharraf greep in 1999 na een staatsgreep door het leger, waar hij de leiding over had, de macht. Hij leidde bijna tien jaar lang het land, maar werd in 2008 gedwongen af te treden, omdat de bevolking in toenemende mate ontevreden was over zijn beleid. Kort daarna verliet Musharraf het land. Nadat hij in maart was teruggekeerd om aan de verkiezingen deel te nemen werd hij direct in de boeien geslagen. Bovendien bepaalde de rechter dat hij voor de rest van zijn leven geen politieke functie meer mag uitoefenen.

Activisten vieren dat Musharraf op borgtocht vrij mag. Beeld afp
Activisten vieren dat Musharraf op borgtocht vrij mag.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden