Ex-premier Israël Olmert veroordeeld voor omkoping

De Israëlische ex-premier Ehud Olmert is vandaag veroordeeld wegens omkoping. Ook negen andere verdachten, wie nog Olmerts opvolger als burgemeester Uri Lupolianski, werden schuldig bevonden. Drie verdachten werden vrijgesproken. Dat meldden Israëlische media. Volgens analisten is het haast zeker dat Olmert in de cel belandt.

Ex-premier Ehud Olmert (L) werd vandaag veroordeeld.Beeld REUTERS

Het proces draaide om een vastgoedschandaal in Jeruzalem, waar miljoenen euro's mee gemoeid waren. Voor één van de omstreden projecten, een woningbouwproject, moesten de bestemmingsplannen radicaal worden gewijzigd. De aannemers konden rekenen op belastingvoordelen en andere meevallers. Olmert en de andere verdachten namen volgens de aanklager steekpenningen aan. Hij gebruikte het geld om zijn broer Yossi, die in financiële problemen zat, te helpen.

Olmert was ten tijde van de omkopingen burgemeester van Jeruzalem, en later minister van industrie en handel. Toen hij in staat van beschuldiging werd gesteld trad hij af als premier. De zaak kwam in 2010 aan het rollen toen Shmuel Dechner, die betrokken was bij het bouwproject, besloot mee te werken met de Israëlische justitie. Dechner overleed vorig jaar. Vorige week kwam de zaak in een stroomversnelling terecht toen een vertrouweling van Olmert zich tegen haar oude baas keerde. In ruil voor strafvermindering stemde Shula Zaken ermee in tegen Olmert te getuigen. Zaken draait voor elf maanden de cel in.

Smeergeld
De rechtbank bepaalt later de straf. In september 2012 veroordeelde een rechtbank in Jeruzalem Olmert al tot een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar en een boete van 75.300 shekel (ongeveer 15.000 euro). Olmert kreeg die straf omdat hij als minister van Handel en Industrie (2003-2006) een relatie had bevoordeeld. Dat hij enveloppen met smeergeld zou hebben aangenomen werd niet bewezen geacht.

De rechtbank achtte wel bewezen dat de intussen overleden zakenman Schmuel Dechner, kroongetuige van het Openbaar Ministerie, Olmerts broer Jossi omgerekend ruim 100.000 euro heeft geschonken. De rechter oordeelde dat Dechner het bedrag niet uit naastenliefde heeft gegeven, maar om steun voor zijn projecten te krijgen. Tegen Holyland in het zuidwesten van Jeruzalem waren honderden bezwaarschriften ingediend, omdat het grootschalige complex niet zou passen bij de gebouwen in de omgeving.

Olmert (68) was premier van april 2006 tot maart 2009.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden