Ex-politici kosten vermogen

Hester Maij (CDA) keerde na de verkiezingen van 2006 niet terug in het stadsbestuur, maar ze krijgt nog steeds wachtgeld: vorig jaar 86.000 euro. In vier jaar was dat 288.000 euro. Foto ANP Beeld
Hester Maij (CDA) keerde na de verkiezingen van 2006 niet terug in het stadsbestuur, maar ze krijgt nog steeds wachtgeld: vorig jaar 86.000 euro. In vier jaar was dat 288.000 euro. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente heeft vorig jaar ruim 1,6 miljoen euro wachtgeld uitgekeerd aan 32 oud-wethouders en -stadsdeelbestuurders. Dat blijkt uit onderzoek van AT5. Dit jaar zal dat bedrag door de fusie van stadsdelen waarschijnlijk veel hoger zijn.

De opvallendste wachtgeldontvangers zijn drie ex-wethouders die al vier jaar niet meer als bestuurder functioneren. Zo keerde Hester Maij (CDA) na de verkiezingen van 2006 niet terug in het stadsbestuur, maar krijgt ze nog steeds wachtgeld: vorig jaar 86.000 euro. In vier jaar was dat 288.000 euro.

Ook Hannah Belliot (PvdA) verliet het stadsbestuur in 2006. Zij kreeg vorig jaar evenveel als Maij en in totaal 316.000 euro. Duco Stadig (PvdA), ook sinds 2006 geen wethouder meer, kreeg vorig jaar bijna 46.000 euro en komt op een totaal van 246.000 euro.

De gemeente keerde vorig jaar bijna vier ton wachtgeld uit; de overige 1,2 miljoen kwam voor rekening van de stadsdelen. De verschillen zijn echter groot: Osdorp betaalde bijvoorbeeld bijna 250.000 euro, terwijl Zuidoost en Geuzenveld/Slotermeer vorig jaar helemaal geen wachtgeld hoefden uit te keren.

Politici hebben maximaal zes jaar recht op wachtgeld en zijn in die periode niet verplicht te solliciteren. Dit tot ergernis van de SP, die wil dat die sollicitatieplicht er zo spoedig mogelijk komt. Zeker nu het aantal stadsdelen in Amsterdam, veertien, per 1 mei zal worden gehalveerd. Daardoor zullen in één klap veel politici werkloos worden. De gemeente heeft daarvoor al wel extra geld gereserveerd.

Amsterdam is berucht om de enorme bedragen die de gemeente elk jaar voor wachtgeld aan politici en ontslaguitkeringen aan ambtenaren uitkeert. Deze krant onthulde eind 2008 dat de gemeente in 2007 bijna vijftien miljoen euro had betaald aan oud-politici en -ambtenaren, drie keer zo veel als Rotterdam en zeven keer zo veel als Utrecht.

Wachtgeld wordt verrekend met een inkomen. De vermelde bedragen zijn werkelijk uitgekeerd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden