Ex-minister Taliban in Pakistan vermoord

Een vertegenwoordiger van een belangrijke Taliban-groep die rechtstreeks wil onderhandelen met de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai, is gisteren doodgeschoten in de Pakistaanse stad Peshawar.

Het lichaam van Mullah Abdul Raqeeb wordt weggevoerd. Beeld afp
Het lichaam van Mullah Abdul Raqeeb wordt weggevoerd.Beeld afp

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahed gaf een verklaring uit waarin de moord op Mullah Abdul Raqeeb als 'een laffe terroristische daad' wordt veroordeeld. De dader is voortvluchtig.

Raqeeb was minister voor martelaren en vluchtelingen in de Taliban-regering die eind 2001 werd verdreven na de Amerikaanse militaire inval in Afghanistan. Hij maakte daarna deel uit van een groep Taliban-leiders die in de Verenigde Arabische Emiraten contact heeft gelegd met de Hoge Afghaanse Vredesraad. Dit gebeurde in weerwil van bevelen van Taliban-leider Mullah Omar, die directe onderhandelingen met Karzai tot dusver in het openbaar afwijst.

Vredesonderhandelingen
De leider van deze groep, voormalig Taliban-minister van financiën Aga Jan Mohtism, raakte in 2010 bij een aanslag in de Pakistaanse stad Karachi gewond nadat hij herhaaldelijk had gepleit voor vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering. Mohtism zegt dat zulke onderhandelingen binnenkort gaan beginnen. 'Wij zullen in de eerste fase niet met de buitenlanders praten', aldus Mohtism. 'Wij zullen het gesprek met de buitenlanders aangaan als wij tot overeenstemming zijn gekomen met de Afghanen.'

Mohtism zegt dat het onmogelijk is te weten of Mullah Omar zijn vredesinspanningen toejuicht of afwijst. 'Maar ik kan wel zeggen dat Mullah Omar nooit afstand van ons heeft genomen.'

Mullah Abdul Raqeeb. Beeld afp
Mullah Abdul Raqeeb.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden