Ex-leider van Congo gepakt

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Foto ANP Beeld
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Foto ANP

BRUSSEL/DEN HAAG - De voormalige vicepresident van Congo, Jean-Pierre Bemba, is in Brussel gearresteerd op verzoek van het Internationaal Strafhof. Het hof in Den Haag verdenkt hem van oorlogsmisdaden. Bemba was leider van een Congolese rebellengroep die verantwoordelijk wordt gehouden voor verkrachtingen en andere misdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) tussen 2002 en 2003.

Bemba zou met zijn militie de toenmalige president Ange-Félix Patassé te hulp zijn geschoten in zijn strijd tegen de rebellen van Françoise Bozize, de huidige president van de CAR. Dat land verzocht het Strafhof in 2004 om de beschuldigingen tegen Jean-Pierre Bemba te onderzoeken.

''Er zijn geen excuses voor honderden verkrachtingen,'' zei aanklager Luis Moreno-Ocampo in een verklaring. ''Er zijn geen excuses voor de verkrachting van een klein meisje voor de ogen van haar ouders.'' Moreno-Ocampo droeg deze maand bewijsmateriaal over aan de rechters van het Hof. Daaruit zou blijken dat de rebellenleider zes vrouwen of meisjes heeft verkracht en zich verder schuldig heeft gemaakt aan marteling en plundering.

De krijgsheer en vooraanstaande zakenman Bemba (46) was vicepresident van Congo in 2003 en 2004 in een overgangsregering. Vorig jaar beschuldigde de Congolese regering Bemba van hoogverraad. Dit leidde tot hevige vuurgevechten tussen het Congolese leger en Bemba's persoonlijke militie in de hoofdstad Kinshasa, waarna Bemba naar Portugal vluchtte. Vrijdag werd met spoed een arrestatiebevel uitgevaardigd, toen het Hof vernam dat Bemba in België was. Zaterdagavond werd hij in zijn huis in Brussel gearresteerd.

De arrestatie komt op een moment dat de relatie tussen België en zijn voormalige kolonie Congo onder druk staat na stukgelopen overleg tussen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en president Joseph Kabila. Congo heeft zijn ambassadeur in Brussel teruggeroepen en het consulaat in Antwerpen gesloten nadat De Gucht er bij Kabila op had aangedrongen meer te doen tegen de corruptie. Kabila noemde die eis arrogant en bemoeizuchtig. (AP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden