Ex-leider Angels claimt miljoen

AMSTERDAM - De afgezette president 'Big Willem' van Boxtel van de Amsterdamse Hells Angels eist ruim één miljoen euro schadevergoeding van justitie.

Hij voelt zich zakelijk en privé 'kapotgemaakt' op basis van 'valse beschuldigingen'. De twee strafzaken tegen hem zijn op niets uitgelopen.

Van Boxtel eist in totaal 1.023.925 euro: 23.925 euro als vergoeding voor de tijd die hij vastzat, en één miljoen euro ter compensatie van immateriële schade en omdat hij zijn onroerend goed en zijn café The Other Place is kwijtgeraakt.

Van Boxtel werd in september 2004 gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op crimineel Willem Holleeder. Vanwege het verhaal dat hij Holleeder met een bom had willen opblazen in clubhuis Angel Place, werd hij 'in bad standing' uit de Hells Angels gegooid. Later bleek het verhaal over de bom door 'kroongetuige' Edgar van Lent verzonnen te zijn.

Justitie wist volgens Van Boxtel al voor zijn arrestatie dat hij nooit een aanslag had voorbereid, maar dat vastgoedbaron Willem Endstra hem slechts had gevraagd een aanslag te plegen. Volgens Van Boxtel probeerde justitie hem onder druk te zetten om verklaringen tegen de Hells Angels af te leggen, in ruil voor bescherming.

In oktober 2005 werd Van Boxtel, met nog 44 Hells Angels, opnieuw gearresteerd, nu als leider van 'de criminele organisatie' die de Hells Angels volgens justitie vormden. De strafzaak tegen de eerste 21 Angels en Van Boxtel liep vervolgens dood, nadat het onderzoeksteam had verzuimd afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachten en advocaten te vernietigen.

Andere Hells Angels bereiden ook schadeclaims voor. Advocaat Bram Moszkowicz van prominente Angel Harrie Stoeltie denkt binnenkort een eis van 'in de tonnen' in te dienen, omdat Stoeltie sinds de strafzaak zonder werk zit en hij in de media een leidinggevende in een criminele organisatie is genoemd. (PAUL VUGTS)

Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Foto ANP/Olaf Kraak

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden