Ex-KGB'er koopt Londense stadskrant

Alexander Lebedev (50) is ondanks zijn verleden bij de KGB geen vriend van ex-president, thans premier Vladimir Poetin. Foto EPA/Jens Kalaene Beeld
Alexander Lebedev (50) is ondanks zijn verleden bij de KGB geen vriend van ex-president, thans premier Vladimir Poetin. Foto EPA/Jens Kalaene

LONDEN - De Londense stadskrant Evening Standard komt in handen van een ex-agent van de Russische geheime dienst KGB, die het blad al las toen hij als spion op de Sovjetambassade in de Britse hoofdstad werkte.

Alexander Lebedev (50) is ondanks zijn verleden bij de KGB geen vriend van ex-president, thans premier Vladimir Poetin. Hij heeft een belang in één van de weinige Russische kranten die niet in de greep van het Kremlin zijn: de Novaya Gazeta.

Het zakenblad Forbes schat Lebedevs rijkdom op ongeveer twee miljard euro. Zelf is hij bescheidener: 1,8 miljard. Hij is eigenaar van een bank, heeft een aandeel van dertig procent in de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, redelijke belangen in Gazprom en de vliegtuigbouwer Ilyushin, en nog wat kleingoed, zoals een restaurant in Londen en een hotel in Italië.

Hij is econoom van huis uit, nu lid van het Russische parlement, en in Londen was hij onder de dekmantel van economisch attaché op de ambassade vooral belast met het verhinderen van kapitaalvlucht uit Rusland. Volgens The Sunday Express was hij in die tijd 'meer geinteresseerd in de werking van de City dan in Britse staatsgeheimen'.

Verkoop op hoogste politiek niveau besproken
De Evening Standard is nu nog eigendom van de Daily Mail & General Trust van Lord Rothermere, die ook de The Daily Mail, de stadskrant London Lite en de gratis krant Metro uitgeeft. Volgens The Guardian is de overname van de Londense krant door een Russische miljardair uitvoerig besproken 'op het hoogste politieke niveau'.

Dat geldt temeer omdat de betrekkingen tussen Londen en Moskou de laatste jaren allerbelabberdst zijn, onder meer door de affaire-Litvinenko. Aleksander Litvinenko, een Russische dissident en eveneens ex-KGB'er, werd eind 2006 in Londen vergiftigd met het zeer radioactieve polonium-210.

Maar tegen Lebedev schijnen in Londen geen bezwaren te bestaan. Zelf zegt hij dat hij geen invloed wil uitoefenen op de journalistieke en politieke lijn van de krant. Dat acht hij een zaak van de redactie en van een soort raad van advies die hij wil instellen, en waarvoor hij al een paar namen in het hoofd heeft: de voormalige Sovjetpresident Michaïl Gorbatsjov, de Britse oud-premier Tony Blair, en de Franse oud-president Jacques Chirac.

En Lebedev hoeft niet rijk te worden van zijn nieuwe aankoop. ''Wat mij betreft heeft het kopen van de Evening Standard niets van doen met geld verdienen. Daar zijn betere manieren voor. Dit is eigenlijk een goede manier om geld te verkwisten.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden