Ex-jihadronselaar Bilal (30) is nu jongerenwerker in Amsterdam

Hij werd gezien als lid van de beruchte Hofstadgroep en was de eerste in Nederland veroordeelde ronselaar van jihadstrijders. Tien jaar later werkt Bilal (30) als jongerenwerker in Amsterdam.

Bilal ronselde jongeren voor de jihad. Beeld thinkstock
Bilal ronselde jongeren voor de jihad.Beeld thinkstock

Tien jaar geleden zat Bilal - om privacyredenen laten we zijn achternaam weg - op een ander spoor. Destijds probeerde hij islamitische jongeren te verleiden tot het bezoeken van een trainingskamp voor jihadstrijders in Pakistan of Afghanistan. Nu probeert hij jongeren op het rechte pad te houden in Amsterdam.

Met behulp van de gemeente is Bilal na zijn celstraf gederadicaliseerd. Maar volgens ingewijden heeft hij weinig vertrouwen in de Amsterdamse aanpak van extremistische jongeren. Zijn zus (18) koos eerder dit jaar voor de jihad in Syrië, hoewel de gemeente haar maanden eerder in beeld had als potentiële 'uitreiziger'.

Goede jongerenwerker
Bilal - niet blij met de publiciteit, desondanks voorkomend en welbespraakt in een ontmoeting - is in 2005 en 2006 voor diverse vergrijpen veroordeeld. Dat vertelde hij ook bij zijn sollicitatie bij een jongerenwerkorganisatie. De directeur ging welbewust met hem in zee. 'Bilal is een heel goede jongerenwerker. Hij geeft jongens het gevoel dat ze weer mee kunnen doen.'

Bilal zelf zegt jongeren te helpen 'bij zaken als het aflossen van schulden, het volgen van onderwijs en ook politie- en justitiecontacten'. 'Van het deradicaliseringsbeleid houd ik me verre.'

Bilal zegt verzoeken te hebben afgewimpeld om 'sleutelfiguur' te worden. De gemeente heeft ruim 150 mensen opgeleid als sleutelfiguur. Deze vrijwilligers fungeren als voelsprieten van de gemeente. Binnen de Marokkaanse gemeenschap bestaat kritiek op de effectiviteit van de sleutelfiguren.

Lees vandaag (20-11) meer in Het Parool: Hoe effectief pakt de gemeente jihadgangers aan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden