Ex-immigratiechef cel in

KRALENDIJK - Op Sint Maarten is de voormalige chef van de immigratiedienst commissaris Marcel L. (38) tot vier jaar cel veroordeeld wegens corruptie. ''Zoveel hebzucht, u lijkt Dagobert Duck wel,'' zei rechter Luis de Lannoy.De flamboyante politiecommissaris, tot mei 2006 chef van de immigratiedienst op Sint Maarten, werd veroordeeld voor zeven misdrijven, waaronder valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen, belastingontduiking en het witwassen van geld. L. kreeg ook een boete van 340.000 dollar en moet de kustwacht 115.000 dollar terugbetalen. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf en een boete van 60.000 dollar geëist.

De handel en wandel van de commissaris was op Sint Maarten al lange tijd onderwerp van geruchten. Hij zou op eigen houtje verblijfsvergunningen verstrekken en daarvoor geld aannemen. Twee jaar geleden ontbood de Antilliaanse minister van Justitie, David Dick, de politiecommissaris om zijn versie te horen van de beschuldigingen die over hem en de immigratiedienst de ronde deden.

Een half jaar later werd hij plotseling overgeplaatst naar een andere functie in het politiekorps van Sint Maarten. Niet voor lang. Vijf maanden geleden werd L. om half zes 's ochtends van zijn bed gelicht. De aanhouding van een lid van de korpsleiding zorgde voor grote opwinding op de Antillen.

De rechter acht bewezen dat L. ten onrechte verblijfsvergunningen heeft verstrekt aan 106 illegalen, onder wie twee Colombiaanse prostituees en een Italiaanse kok. Van twee gevallen is bekend dat hij hiervoor duizend dollar ontving.

Volgens L. deed hij niets verkeerd. ''Ik wilde alleen maar helpen,'' zei hij. Hij vertelde over een man die in tranen naar zijn bureau kwam omdat de verblijfsvergunning van zijn vriendin, een prostituee met wie hij wilde trouwen, was verlopen. L. zorgde er persoonlijk voor dat de aanstaande echtgenote op het eiland kon blijven.

Dankzij het aannemen van steekpenningen, het oplichten van de kustwacht en het witwassen van geld uit criminele activiteiten vergaarde de voormalige immigratiechef in enkele jaren een klein fortuin. ''U bent politieagent en miljonair, hoe is dat mogelijk?'' vroeg rechter De Lannoy. Hij verwees naar de bezittingen van de politiecommissaris: 800.000 dollar, twee stukken grond ter waarde van 500.000 dollar en twee huizen op het naburige eiland Antigua. De rechter noemde L. 'een geldwolf in schaapskleren'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden