Ex Holleeder start rechtszaak tegen journalist Korterink om boek

Een ex-vriendin van Willem Holleeder daagt misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink voor de rechter vanwege zijn boek De Holleeders. Volgens de vrouw bevat het boek onjuistheden. Ze wil dat de journalist het boek uit de handel haalt.

Monique Visser eist dat journalist Hendrik Jan Korterink het boek De Holleeders uit de handel haalt. Beeld
Monique Visser eist dat journalist Hendrik Jan Korterink het boek De Holleeders uit de handel haalt.

Holleeders ex, Monique Visser, stelt verder dat Korterink geen wederhoor heeft toegepast. Ook is ze boos dat het hoofdstuk dat over haar gaat de titel Schijthoer draagt, naar een uitspraak van Holleeders zus Astrid tijdens een van de processen tegen de crimineel. Het boek is een verslag van de verhoren uit het proces tegen Willem Holleeder.

De zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, spraken zeer negatief over Visser. Zij vindt daarom dat Korterink de uitspraken bij haar had moeten checken. Ook is ze verbolgen over het feit dat in het boek haar hele naam, haar voormalige woonadres in Amsterdam en haar huidige woonplaats worden genoemd.

Schadevergoeding

De vrouw eist van Korterink en uitgeverij Just Publishers een schadevergoeding van 25.000 euro voor immateriële schade en een nog onbekend bedrag voor materiële schade. Ook wil ze een vergoeding van 5000 euro voor de gemaakte juridische kosten. Ze eist bovendien dat het boek uit de handel wordt gehaald en dat de uitgeverij een half jaar lang een rectificatie op haar website plaatst.

Ook de toenmalige partner van de vrouw eist een schadevergoeding en wil dat het boek uit de handel wordt genomen, vanwege een passage in het boek. Daarin wordt volgens hem onterecht de indruk gewekt dat hij door Willem Holleeder is afgeperst. Ook staat in het boek dat de familieverhoudingen tussen de man en zijn dochter slecht waren – ook onjuist, volgens de man.

Geen rectificatie

Korterink en uitgever Hans van Maar laten in een reactie weten niet over te willen gaan tot rectificatie of schadevergoeding. Volgens hen is het voor het eerst in de geschiedenis dat er naar aanleiding van gegevens die tijdens openbare zittingen naar voren werden gebracht, een beroep wordt gedaan op het recht op wederhoor.

Ze schrijven wel te begrijpen dat de vrouw het onaangenaam vindt om op deze manier in de publiciteit te komen. ‘Maar als ze van mening is dat haar ten onrechte dingen worden verweten, moet ze hiervoor bij degenen zijn die dit te berde brengen, zijnde Astrid en Sonja Holleeder, niet bij de boodschapper.’

Korterink geeft in de reactie aan bereid te zijn om in gesprek te gaan met de vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden