Ex-guerrillaleider wint in Kosovo

PRISTINA - Voormalig guerrillaleider Hashim Thaçi eiste zondagochtend de overwinning op van de parlementsverkiezingen in de Servische provincie Kosovo.Zijn Democratische Partij van Kosovo (PDK) stond na telling van bijna alle stemmen op 34 procent.

Een naaste medewerker van Thaçi zei dat de PDK waarschijnlijk een coalitie aangaat met de nummer twee en grootste rivaal, de Democratische Liga van Kosovo (LDK), omdat er geen andere optie is.

De LDK van wijlen president Ibrahim Rugova, die de vorige verkiezingen in 2004 met 45 procent won, behaalde deze keer slechts 22 procent. Opiniepeilingen hadden vooraf een kleiner verschil tussen beide partijen voorspeld: de PDK 31 procent en de LDK 29 procent. Derde in de voorlopige uitslagen is de Alliantie Nieuw Kosovo (AKR) van de in Zwitserland levende multimiljonair Behgjet Pacolli met 12 procent.

Thaçi was als student in de jaren '90 enige tijd zelf een Rugova-aanhanger, maar kon zich op een gegeven moment niet meer vinden in diens pacifistische benadering van de Servische onderdrukking: Thaçi sloot zich aan bij het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK) dat vocht tegen de Servische politie en het Joegoslavische leger.

Boodschap

''De burgers van Kosovo hebben de wereld een boodschap gestuurd: dat wij een democratisch land zijn dat klaar is om zich aan te sluiten bij de Europese familie'', aldus de 39-jarige Thaçi voor duizenden enthousiaste aanhangers. Thaçi kondigde eerder aan dat hij stappen naar onafhankelijkheid zal zetten als de onderhandelingen over de toekomst van Kosovo zoals verwacht niets opleveren voor de door de VN vastgestelde deadline van 10 december. De Servische minderheid in Kosovo is tegen onafhankelijkheid.

Boycot

De meeste Serviërs in Kosovo boycotten zoals verwacht de verkiezingen. De Servische regering in Belgrado had hiertoe opgeroepen, omdat de nieuwe regering waarschijnlijk zal besluiten tot onafhankelijkheid. Naast de 1,8 miljoen Albanezen wonen nog zo'n 120.000 Serviërs in Kosovo. Ruim 200.000 Serviërs zijn de zuidelijke provincie ontvlucht wegens etnisch geweld.

Meer dan de helft van de Kosovaarse kiesgerechtigden bracht zaterdag geen stem uit. Door grote ontevredenheid over slechte economische toestanden en politiek wanbeleid vond 55 procent van de bevolking het niet de moeite waard de gang naar de stembus te maken.

Albanese Kosovaren die acht jaar geleden tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999) de wapens opnamen tegen Servië om te vechten voor onafhankelijkheid, lijken gedesillusioneerd. De weg naar politieke autonomie en economische welvaart kan nog een lange worden. Zelfs al roept de provincie binnenkort onafhankelijkheid uit, dan zal Servië er waarschijnlijk alles aan doen om dat tegen te gaan, bijvoorbeeld door de handel en grenzen te blokkeren. Met 60 procent werkloosheid onder de bevolking en sombere vooruitzichten kunnen de etnische Albanezen niet echt meer verheugd zijn over de op handen zijnde onafhankelijkheid.

De officiële resultaten volgen naar verwachting begin volgende week. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden