Ex-gouverneur Chafee neemt het op tegen Clinton

De voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Rhode Island, Lincoln Chafee, heeft officieel aangekondigd namens de Democratische Partij mee te willen doen aan de presidentverkiezingen. Dat berichtte The New York Times.

redactie
Lincoln Chefee Beeld epa
Lincoln ChefeeBeeld epa

De kandidatuur van de 62-jarige Chafee komt niet als een verrassing. De Democraat kondigde onlangs tijdens een interview al per ongeluk aan dat hij zich kandidaat wilde gaan stellen. Dat gebeurde toen hij de vraag kreeg waarom hij de Democratische topfavoriet Hillary Clinton zo hard aanvalt. 'Daarom stel ik me kandidaat. Omdat ik diep begaan ben met de toekomst van dit land', zei de politicus.

Chafee zat van 1999 tot 2007 voor de Republikeinen in de Senaat, waar hij geregeld in de clinch lag met zijn partijgenoten. Zo was hij voorstander van hogere belastingen voor de rijke Amerikanen, van hogere minimumlonen en van het recht op abortus. Ook was hij tegen de oorlog in Irak en steunde hij de herverkiezing van Bush in 2004 niet.

In 2010 werd hij als onafhankelijke kandidaat gekozen tot gouverneur van de staat Rhode Island. Later maakte hij de overstap naar de Democratische partij om de campagne van Barack Obama te steunen.

Derde uitdager
Nu wordt hij de derde presidentskandidaat die het in de voorverkiezingen zal opnemen tegen Hillary Clinton, de favoriet voor de Democratische nominatie. Eerder waren ook al de gewezen gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, en de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders in de race gestapt. De Republikeinen tellen voorlopig negen kandidaten.

Chafee haalde in april nog zwaar uit naar Hillary Clinton, omdat zij de invasie in Irak wél had goedgekeurd. In de Washington Post verklaarde hij dat die beslissing haar ongeschikt maakt als president. 'Ik denk niet dat iemand die zo'n fout heeft gemaakt president van de Verenigde Staten zou mogen zijn', verklaarde hij toen.

'Het was een enorme vergissing. En we zien vandaag nog altijd de gevolgen ervan: instabiliteit, niet enkel in het Midden-Oosten, maar ver daarbuiten. En het verlies van de Amerikaanse geloofwaardigheid: er waren geen massavernietigingswapens', aldus Chafee.

Toch is het de vraag of de politieke duizendpoot veel kans maakt namens zijn partij mee te mogen doen aan de presidentsverkiezingen in 2016. Vrijwel de hele top van de Democratische Partij in Rhode Island zou zich al achter Clinton hebben geschaard.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden