Plus

Ex-Charlie Hebdo-redacteur: 'Islamisme is fascistisch'

Als linkse intellectuelen te laf zijn om kritiek te leveren op islamisten, staat de deur voor extreemrechts wagenwijd open. Zineb El Rhazoui (ex-Charlie Hebdo) is in Amsterdam.

Marcel Wiegman
El Rhazoui: 'In mijn hoofd ben ik vrijer dan zij die mij bedreigen.' Beeld Ernst Coppejans
El Rhazoui: 'In mijn hoofd ben ik vrijer dan zij die mij bedreigen.'Beeld Ernst Coppejans

Islamitisch feminisme is bedrog, zegt Zineb El Rhazoui (36).

Dat is: vrouwen het recht op arbeid geven, maar dat beperken tot banen die zich verenigen met kuisheid en de zorg voor hun mannen.

"Volgens de islam is het de wil van God dat vrouwen minder rechten hebben dan mannen. In het Westen vinden sommige vrouwen die voor zichzelf de totale vrijheid en gelijkheid opeisen, dat je voor moslima's een goedkoper soort feminisme moet accepteren. Die verdedigen zelfs het recht om gesluierd over straat te gaan als een feministische verworvenheid."

Donderdagavond staat de Marokkaans-Franse journalist en activist in debatcentrum De Balie ter ere van Internationale Vrouwendag.

In de deze week verschenen Nederlandse versie van haar pamflet Vernietig het Islamitisch Fascisme schrijft ze: 'Sommige feministen hebben allang gecapituleerd en zich aangesloten bij het bataljon collaborateurs met het islamo-fascisme.'

Dat kan nog een gezellige avond worden.

El Rhazoui was redacteur van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo toen op 7 januari 2015 twee islamitische terroristen toesloegen en twaalf mensen vermoordden. Zelf was ze op dat moment net aan het werk in Marokko.

Op internet verscheen een brief van IS: 'Het is een wonder dat je bent ontsnapt aan de glorieuze aanslag in Parijs waarbij je atheïstische broeders zijn vermoord. Maar we volgen je, en we zweren dat we onze ogen niet zullen sluiten tot we je hoofd hebben gescheiden van je romp.'

Sindsdien gaat El Rhazoui door het leven als de best beveiligde vrouw van Frankrijk.

Picknick tijdens ramadan
Wat kan ze anders doen dan volhouden? zegt ze, ook nu ze net moeder is geworden. Vlak na de aanslag zeiden vrienden en familie: verander je leven, ga ergens heen waar ze je niet kennen en laat de terroristen je vergeten.

Een nieuwe identiteit. Ze heeft er serieus over nagedacht. "Maar als ik weg zou gaan en mijn naam en uiterlijk verander, sterft de persoon die ik nu ben. Dan is het alsof ze me alsnog hebben vermoord. Ze hebben me niet te pakken gekregen. Ik leef nog en in mijn hoofd ben ik vrijer dan degenen die mij bedreigen."

Als tiener organiseerde ze in Marokko al een picknick tijdens de verplichte vastentijd met de ramadan om de gekte van de macht aan de kaak te stellen. Haar kritische houding noopte haar enkele jaren later uit te wijken naar het vrije Europa.

In de steek gelaten
Daar voelt ze zich inmiddels ernstig in de steek gelaten door een groot deel van de westerse intellectuelen en progressieve politieke elite, waarvan ze had verwacht dat die het voor haar zouden opnemen.

In plaats daarvan zijn ze volgens haar massaal in de val getrapt die de islamisten, aanhangers van de politieke islam, voor hen hebben opgezet: in hun angst voor racist te worden versleten, zijn ze gaan geloven in het verhaal dat kritiek op de islam gelijkstaat aan islamofobie. Om er vervolgens het zwijgen toe te doen, of erger: misstanden te vergoelijken.

Rhazoui: "Het echte racisme is het racisme dat mensen die in moslimlanden vrij willen zijn, de mogelijkheid ontneemt dezelfde waarden aan te hangen die de westerlingen voor zichzelf verdedigen."

'Radicaal-links,' schrijft ze, 'heeft zijn politieke jargon aan de islamisten geleend, waardoor de hoofddoek kon worden omgetoverd tot symbool van vrijheid, het illegale gebedshuis tot plaats van verzet tegen de onderdrukking, en het terrorisme tot wanhoopsdaad tegen de kapitalistische vergrijpen van het Westen.'

Het effect: extreemrechts gaat er met de buit vandoor.

El Rhazoui: "Dat claimt opeens feministisch te zijn, omdat ze zich wel durven uit te spreken over de situatie van moslimvrouwen. Zo maken ze misbruik van een beweging waar ze nooit iets aan hebben bijgedragen, want denk niet dat extreemrechts nog feministisch is als het gaat om abortus, geboorteregulering of echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen."

"Als het om de islam gaat, zeggen ze niet: wij zijn tegen, omdat we racisten zijn en andere culturen en rassen haten, maar: wij zijn tegen, omdat we seculier zijn."

Zie moslim als individu
Nog meer misbruik: "Islamisten, het extreemrechts van de moslimwereld, zijn in het westen voor democratie, want dat garandeert ze vrijheid van geloof. Maar in de moslimlanden zelf geldt dat niet: daar wordt alles wat afwijkt bij wet verboden."

Het islamisme, zegt Rhazoui, is 'een fascistische ideologie', die binnen de islam steeds groter wordt. "Zolang we dat niet bij zijn naam noemen, zolang we het niet definiëren als fascisme, komen we er niet vanaf."

Rhazoui: "Het islamitisch terrorisme produceren we hier, in onze eigen maatschappij. Een van de allerbelangrijkste dingen die we moeten doen, is: zie moslims als individuen, stop ze te beschouwen als een monolitische gemeenschap. Dat doen de rechts-extremisten, omdat ze voor hen allemaal een beetje raar zijn en een bruin kleurtje hebben, en de islamisten, omdat ze controle willen houden en uit hun naam willen spreken."

Docent en journalist

Zineb el Rhazoui (Casablanca, 19 januari 1982) studeerde Engels en Arabisch aan de Sorbonne in Parijs en godsdienstsociologie aan de EHESS in Parijs.

Na haar studie werd zij docent aan de Université française d'Égypte. In diezelfde tijd was zij journalist voor het Franstalige Marokkaanse blad Le Journal hebdomadaire, waarin zij onder meer berichtte over de mensenrechtensituatie in Marokko en het conflict in de Gazastrook.

Zij was in 2009 medeoprichter van de mensenrechtenbeweging Mali (Mouvement alternatif pour les libertés individuelles). Na de Arabische Lente ontvluchtte ze Marokko en begon ze met haar werk op de redactie van Charlie Hebdo.

Afgelopen jaar publiceerde ze Détruire le Fascisme Islamique, dat woensdag bij Prometheus uitkwam onder de titel Vernietig het Islamitisch Fascisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden