Ex-burgemeester is verbitterd over vertrek na brand Chemie-Pack

Het kon op geen vreemdere dag gebeuren. Precies op de dag van de boekpresentatie over de grote Chemie-Pack brand in Moerdijk, staan de media vol over de Shellbrand tegenover het vergane complex. De presentatie ging toch door. Oud-burgemeester Wim Denie blijkt verbitterd te zijn over zijn voortijdige vertrek uit Moerdijk. Hij was ook niet aanwezig bij de presentatie.

de redactie
Burgemeester Denie in 2011 Beeld anp
Burgemeester Denie in 2011Beeld anp

In het boek dat de gemeente liet maken en vandaag presenteerde, vertelt de gepensioneerde PvdA-burgemeester voor het eerst zijn kant van het verhaal.

In het boek valt te lezen: 'De hele afwikkeling is nodeloos grievend voor mij geweest. Ik was een makkelijk slachtoffer'. En: 'Het is zuur dat ik moest gaan, omdat juist ik het industrieterrein als potentieel gevaar heb gezien en de eerste was die er aandacht voor vroeg en opeiste. Ik heb een onaf gevoel, dat ik mijn werk, mijn baan niet op een nette manier heb kunnen afmaken is teleurstellend voor me'.

Geen uitlating over kritiek
Na de brand was er veel kritiek op de gemeente Moerdijk en de burgemeester. De gemeente had slecht gecontroleerd bij Chemie-Pack. Burgemeester Denie had de brand veel te lang onderschat. Over die kritiek zegt hij niets.

Wel is hij kritisch over de pers: 'Ik vond dat de media verschillende nuances simplificeerden. Ik had voortdurend het gevoel dat de media niet naar me luisterden. Ze hoorden alleen maar wat ze wilden horen. Ik denk nog steeds: als je maar stug de waarheid blijft herhalen, zal het op een gegeven moment toch tot mensen doordringen hoe het zit. Ook al kostte het mij de kop.'

Denie niet aanwezig
In het boek vertellen in totaal vijf betrokken burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren over de impact van de brand. 'Iedereen sprak over ons. Nu spreken wij', zegt huidig burgemeester Jac Klijs in zijn voorwoord.

Het boek werd vandaag aangeboden aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid). De ex-burgemeester Denie was niet bij de presentatie en liet desgevraagd weten dat hij niks heeft toe te voegen aan zijn verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden