Ex-agent: recherche deed onderzoek naar Demmink tot politietop ingreep

De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) heeft in 1998 onderzoek gedaan naar voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink. Dat verklaarde ex-agent Emile Broersma vandaag onder ede in de Utrechtse rechtbank. Broersma leidde destijds een speciaal observatieteam van de CRI.

redactie
Harro Knijff, advocaat van Joris Demmink, en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting
Harro Knijff, advocaat van Joris Demmink, en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting "de Roestige Spijker" (vlnr) tijdens de civiele rechtszaak tegen Demmink.Beeld ANP

Volgens de oud-politieman heeft de CRI destijds Demmink en hoofdofficieren Jan Wolter Wabeke en Henk Wooldrik enkele dagen geobserveerd. De zaak liep stuk omdat er over het onderzoek gelekt werd, aldus Broersma. Volgens hem was de toenmalige chef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), J. de Wijs, daar persoonlijk verantwoordelijk voor. De Wijs zou een van de verdachten, toenmalig hoofdofficier van justitie van het landelijk parket Hans Holthuis, hebben ingelicht over het onderzoek. Dat werd vervolgens direct stopgezet.

Over de rol van Demmink in het zogeheten Rolodex-onderzoek bestaan verschillende tegenstrijdige verklaringen. Oud-zedenrechercheur Leen de Koter verklaarde vorige maand ook dat de naam van Demmink was gevallen en dat het onderzoek was 'stukgemaakt'. Maar de voormalige procureur-generaal René Ficq zei in de Volkskrant dat Demmink niet voorkwam in het onderzoek. Ficq bekleedde destijds de hoogste functie bij het Openbaar Ministerie (OM) en heeft zijn aantekeningen uit de Rolodex-tijd bewaard. Minister Opstelten (Justitie) houdt eveneens vol dat Demmink 'op geen enkele wijze' in het onderzoek is voorgekomen.

De minister liet vanmiddag weten dat hij aan het college van procureurs-generaal 'een duiding' heeft gevraagd van de getuigenis van Broersma. Dat doet hij vaker als het gaat om verklaringen van getuigen, zei hij. Hij wacht een reactie van het Openbaar Ministerie af en wilde niet vooruitlopen op de conclusies van dat onderzoek. Opstelten zei niet te twijfelen nu meerdere getuigen de naam van Demmink hebben genoemd. 'Ik ga uit van de feiten die zijn gebaseerd op ambtsberichten', zei hij.

Tegen de NOS zei de minister nog steeds overtuigd te zijn van de onschuld van Demmink. 'Het was niks, het is niks en het wordt niks.' Tegelijk zei hij 'dat dit niet wegneemt dat ik er volledig voor sta en ervoor dien te staan dat het OM nu volledig zijn onderzoek kan doen en niet gehinderd wordt door mijn uitspraken'.

Geen eenduidige conclusies
Broersma, tegenwoordig hoofd beveiliging van het Rijksmuseum, was opgeroepen om te verklaren in het voorlopig getuigenverhoor dat stichting De Roestige Spijker heeft opgezet. De stichting heeft als doel zoveel mogelijk over Demmink boven water te krijgen en wist een civiele zaak gestart te krijgen waarbij getuigen onder ede konden worden gehoord. Vandaag was de laatste verhoordag. Demmink heeft twee weken om te beslissen of hij een contra-enquête wil beginnen.

De oud-topambtenaar wordt al jaren achtervolgd door nog altijd onbewezen pedofiliegeruchten. Eind jaren '90 deed de politie een onderzoek naar een pedofielennetwerk in hogere kringen, het Rolodex-onderzoek. Demmink zou mogelijk ook tot dat netwerk hebben behoord. Het onderzoek liep uiteindelijk op niets uit; er zijn aanwijzingen dat er van hogerhand is ingegrepen om het onderzoek te frustreren. Uit de verhoren zijn tot nu toe geen eenduidige conclusies naar voren gekomen. De getuigen spreken elkaar op meerdere punten tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden