Ex-advocaat getuigt tegen Holleeder

AMSTERDAM - Ex-advocaat Bram Zeegers heeft heimelijk vijftien verklaringen afgelegd tegen Willem Holleeder.Zeegers was raadsman en, nadat hij uit de advocatuur was gezet, 'juridisch adviseur' van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Het negentig pagina's tellende pak verklaringen van Zeegers is gisteren toegevoegd aan het strafdossier tegen Holleeder en diens vermeende criminele groepering. De strafzaak begint maandag.

Zeegers zal ook in de rechtszaal verklaringen afleggen als hem daarom wordt gevraagd. Hij maakte zijn rol als getuige gisteren bekend in NRC Handelsblad, waarin hij zei te hebben gepraat 'omdat er niets gebeurt als iedereen maar zijn mond blijft houden'. ''Wim heeft ooit gezegd: 'Bram, als ik word vermoord, heeft Holleeder het gedaan'. Ik neem aan dat Wim dit op prijs zou stellen.''

Zeegers was sinds eind jaren tachtig een vertrouweling van Endstra. Hij voerde enkele procedures voor hem, gaf hem later op allerlei terreinen adviezen en zat ook met de vastgoedmagnaat in zaken - ook in zaken waarbij Willem Holleeder betrokken was.

Sinds 1996 zat Zeegers zelf in de problemen. Hij kreeg twaalf maanden cel voor oplichting. Samen met zijn hoogbejaarde moeder werd hij in 2000 weer opgepakt in Liechtenstein, waar hij miljoenen guldens op verschillende bankrekeningen had gestort.

Dat geld was via omwegen afkomstig van de eigenaren van het beruchte hoerencomplex Campo Alegre bij Willemstad op Curaçao - onder wie een Antilliaanse drugshandelaar. Zeegers kreeg uiteindelijk boete drieduizend euro boete.

Zeegers heeft volgens zijn raadsman Jurjen Pen geen verklaringen afgelegd over zaken waarvan hij als Endstra's advocaat vertrouwelijk op de hoogte was. Pen: ''Hij is in 1998 opgehouden als advocaat. De spannendste jaren met Willem Holleeder waren veel later, dus over die zaken heeft hij vrijuit kunnen spreken.''

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Willem Holleeder zegt zich 'niet al te veel zorgen' te maken over de getuige. ''Wat een rare man. Dat Zeegers nog zou komen, had ik eerlijk gezegd wel verwacht. Je zag hem nog heel weinig in het dossier terug. Het zullen vooral auditu-verklaringen zijn (van horen zeggen).''

VANDAAG IN DE KRANT: 'Holleeder mag niet de baas zijn'Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.