Ewbank bewees dat hij geen kunstenaar, maar een prutser is

Theodor Holman

Dat Koningslied was een muzikaal en tekstueel dieptepunt, maar toch ergert het mij dan weer dat John Ewbank zijn majestueuze chanson heeft teruggetrokken.

Het ergert mij omdat er een enorm dedain voor zijn eigen creativiteit uit spreekt. 'O, vinden jullie het niet goed? Dan trek ik het toch lekker terug?'

Zou Paul McCartney een door hem gecomponeerd lied voor the queen en het Britse volk te elfder ure hebben teruggetrokken? Zou Mick Jagger dat hebben gedaan? Adèle? Nee, want dat zijn serieuze kunstenaars.

Ewbank bewees met zijn laffe daad dat hij geen kunstenaar, maar een prutser is. Nu konden we dat al horen, maar je schrikt toch als je merkt dat zo'n succesvolle 'artiest' geen donder om zijn eigen werk (en de muziek) geeft en alleen maar zoetigheid componeert om er centjes mee te verdienen. Daar is natuurlijk niets tegen, ware het niet dat hij zichzelf als groot vakman presenteert en dat hij ook als zodanig wordt gezien door de boven ons gestelden die het kroningsfeest mogen vormgeven. Trots waren ze: 'En we hebben John Ewbank gevraagd de muziek te componeren.'

Ewbank is nu ontmaskerd als een muzikale ekster die het aanzien niet verdient dat hij zich met zijn gestolen waar heeft verworven. Als De Wassen Neus een popprijs was, zou Ewbank die de komende jaren winnen.

De lafheid zit hem tevens in de domheid van Ewbank, want luister Ewbank: denk je nu echt dat die suikerzoete stroop ineens niet meer bestaat nu jij je hebt teruggetrokken? Dat lied zal altijd op internet blijven rondzwerven. Je zult, juist doordat je je hebt teruggetrokken, eeuwig gelieerd blijven aan die kitscherige rommel die je ongeïnteresseerd hebt uitgescheten.

Wat het ook laf maakt, is dat Ewbank plotseling de verantwoordelijkheid niet meer wil dragen voor iets wat toch een verantwoordelijk project was. Hij zet daarmee niet alleen al die Nederlanders die eraan hebben meegewerkt voor lul, maar ook de commissie die hem gevraagd heeft, de uitvoerenden die het lied hebben gezongen en natuurlijk ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima. (Naar dat lintje kun je fluiten, Ewbank!)

Ik ben republikein, maar een beleefde republikein. Ik zal 30 april geen actie voeren en gewoon mijn werk doen. Maar twee minuten stilte in plaats van dat lied lijkt me gepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden