Column

Evolutie

THEODOR HOLMAN

Dat was grappig.

Na de Darwintentoonstelling waren we naar een park gegaan om wat over God te spreken.

Staat-ie daar opeens! In de gedaante van Geert Wilders. Die in Engeland was geweigerd. Dus eigenlijk was God persona non grata in Engeland.

God was daar behoorlijk kwaad over, maar zou het allemaal uitvechten in een proces voor het Amsterdamse hof met mr. Tom Schalken als president. Wij handtekeningen vragen, natuurlijk.

Maar opeens veranderde God in Allah. Wilden wij een handtekening van Allah? We schudden bevend van nee. Overigens vonden wij - een stelletje ex-katholieken, ex-gereformeerden, ex-humanisten en joden - dat God eigenlijk veel aardiger was dan Allah. Maar ook dat durfde niemand van ons te zeggen.

Opeens veranderde Allah in de antisemitische bisschop Williamson die de Holocaust ontkent. ''Waarom doet u dat?'' ''In Iran doet iedereen dat,'' zei de bisschop. En toen was het toch vervelend dat je niet wist of nu Williamson, Wilders, God of Allah sprak.

Nou ja, we keuvelden nog wat verder, tot Williamson ineens veranderde in Zeus. ''Ik wil niet veel zeggen, maar ik ben de Oppergod,'' zei Zeus, ''kijk maar in de boeken.''

''Waarom bent u zo ver van de Olympus?'' vroegen wij. ''Ik ben op weg naar Ajax,'' zei Zeus. ''Wat vindt u van Van Basten?'' vroegen wij.

''Heel goed dat-ie De Boer heeft aangetrokken voor de achterhoede.''
We spraken nog wat over voetbal ('Hoe komt het toch dat Leonardo nooit uit de verf is gekomen?'), tot Zeus opeens veranderde in Darwin himself.

''Daar staan jullie van te kijken hè,'' zei Darwin. Nou, dat mocht je wel zeggen.

''Als Knevel al in u gelooft, is de vraag dan gerechtvaardigd of u zich ook darwinistisch ontwikkelt? Als God, bedoel ik?''

''Ja, als God pas ik mij enorm aan. Want ook bij ons goden is het survival of the fittest.''

''Wie staat op winnen, op het ogenblik?'' wilden wij weten
''Allah,'' zei Darwin, maar hij zei ook dat je er niets over kon zeggen, dat je het over miljoenen jaren moest zien.

''En dan ben ik allang dood,'' zei hij.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden