Everything on a stick

Voortreffelijk en niet duur

Bij Everything on a stick zit op de rijst na alles op een stokje. Twee uur heb je om zo veel te eten als je wilt, wat geen straf is, maar na één uur ben je al voldaan. Zo lekker is alles.

Het verorberen van complete, klassiek ingedeelde maaltijden begint een beetje uit de mode te raken, vooral in het uitgaansleven en bij twintigers en dertigers. Sommige klassieke zaken bieden al de mogelijkheid van alle gerechten een halve portie te nemen of anderszins te puzzelen. En dan is er het loungen.

Het zijn vooral oosterse zaken die zich geheel op deze vorm van voedselverschaffing richten, en die keukens zijn uiteraard heel geschikt voor kleine porties. Ook Everything on a stick valt in die categorie; ze zeggen zelf dat ze zich enigszins door 'streetfood' hebben laten inspireren.

Everything on a stick zit in een fraaie, hoge ruimte, modern en smaakvol ingericht (veel zwart), op de Prinsengracht bij het Leidseplein, waar steeds meer horeca neerstrijkt.

Volgens de formule zijn er hier ook cocktails, maar alleen donderdag, vrijdag en zaterdag. De rest van de week is er een aardige drankkaart, waar wijn dan weer niet een hoofdrol speelt.

De gimmick is natuurlijk dat Everything on a stick niet alleen de naam, maar ook het programma is. Je kunt meer dan dertig gerechten op een stokje krijgen.

Daarbij hoef je helemaal niet te kiezen, al kan dat wel; de bediening stelt voor gewoon te komen met een en ander. De stelregel is dat je zo veel kunt eten als je wilt voor een vast bedrag - dinsdag en woensdag is dat €24,50 de man, de andere dagen €26,00 - al is er wel de beperking dat je niet langer dan twee uur blijft zitten. Dat lijkt ons wat karig, maar volgens de bediening heb je dan meer dan voldoende op. Ze heeft gelijk. In feite zijn we na een uur al voldaan; zo snel zijn de gerechten na elkaar gekomen en zo lekker was alles trouwens. Er was nog een beperking: per twee vlees-, vis- of vegetarische gerechten diende je een side dish te bestellen. Geen punt.

Als we na afloop de balans opmaken, zien we dat we in totaal, side dishes en desserts meegerekend, zestien gerechten hebben gegeten en daarmee volledig verzadigd zijn, wat neerkomt op ongeveer €3,00 per gerecht. Daar komt bij dat de dranken ook redelijk geprijsd zijn. Als de kwaliteit van het eten matig was geweest, zou dat allemaal voorstelbaar zijn, maar het punt is dat alles werkelijk voortreffelijk was: de kwaliteit van het vlees, de versheid van de garnalen en de manier waarop alles bereid was. Een enkel gerechtje was niet naar onze smaak (de Honey roasted sweet potatoes), maar er zijn ongetwijfeld mensen die zoiets juist op prijs stellen. En de hoeveelheden (bijvoorbeeld vier stokjes per portie voor het vlees) waren royaal.

Voor de goede orde een kort overzicht van wat voor ons werd neergezet: Beef 5 spices (mals en kruidig, maar niet té), Honey lemon beef (wat zoetig, maar mooie citroensmaak), Rosemary's lamb skewers (mooi mals lamsvlees), Grilled lamb with sweet ketjap and onions (watertandend lekker), Chicken terriyaki (malse, lekkere kip), Bacon wrapped scallops (mooie coquilles in bacon), Honey mustard glazed salmon (mooie, niet te gare vis), Gamba's in garlic and chili oil (aan de hete kant), Prawns wrapped in seeweed (mooi vers, goede smaak), Tornado potatoes (een soort chipspiraal, wat ongelijk gebakken), Gegrilde courgette (sappig en lekker), Caprese tricolore (een slimme variant op de caprese), Mojito melon fruit skewers (de meloen was wel wat onrijp) en Poppin' fruit (in chocola gedoopte aardbeien met op de tong exploderende korrels). En dan was er nog gebakken rijst, het enige wat niet op een stokje zat, maar daar wordt aan gewerkt.

Buiten de vaste kaart met de eet-zo-veel-als-je-kunt-in-twee-uurformule zijn er nog drie mogelijkheden voor een wat uitgebreider gerecht, zoals 'Landlovers vs seafarers fondue (€8,00 voor twee personen), maar 'omdat we alleen met verse producten werken en niet altijd alles verkrijgbaar is, vallen die deze dag helaas af'

. Nou ja, er bleef genoeg over!

(Je kunt hier nog niet met creditcards betalen, maar pinnen is wel mogelijk.)

(Foto: Suzanne Blanchard)

9-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden