'Everink was absoluut niet bang'

De moord op de 42-jarige zakenman Koen Everink komt voor familie en vrienden als een grote schok. De man die in 2012 door kickbokser Badr Hari in de Arena in elkaar werd geslagen, zou bedreigd worden. Maar zijn vrienden zeggen dat hij niet bang was en niet beveiligd werd.

Victor Schildkamp
Forensisch onderzoek bij Everinks woning in Bilthoven Beeld anp
Forensisch onderzoek bij Everinks woning in BilthovenBeeld anp

Het waren hartverscheurende beelden, zegt een bewoonster van de keurige Hofbaan in Bilthoven, het bosrijke plaatsje ten oosten van Utrecht. "Het zesjarige dochtertje van Koen werd huilend door politieagenten weggebracht. Het was vreselijk om te zien."

Veel is nog onduidelijk, maar wat vaststaat is dat het dochtertje van Everink haar vader aantrof in de keuken van het huis. Ze is gaan gillen, waarna de buren de politie belden, melden goed ingevoerde bronnen. Een inderhaast opgeroepen traumahelikopter draaide halverwege weer om. Op het moment dat de politie de woning van Everink binnenstapte, was hij al overleden.

Als even later ook zijn luxe Porsche Cayenne wordt weggesleept voor technisch onderzoek en er zwarte schotten voor de villa worden geplaatst, weet ook de buurt het zeker: Everink is overleden. Het is voor de inwoners van de chique plaats de tweede geruchtmakende dood van een bekende Nederlander: in 2014 werd oud-politica Els Borst er thuis vermoord.

Persoonsbeveiliging
Koen Everink, rijk geworden in de reiswereld, zou zich al enige tijd niet meer veilig voelen in Nederland en persoonsbeveiliging nodig hebben om de straat op te durven, zo gaan de geruchten. Een goede vriend ontkracht dit: "In die tijd van de zaak Badr Hari kreeg hij van Marokkanen van alles naar zijn hoofd geslingerd. Maar hij was absoluut niet bang en had geen beveiliging."

Aangedaan vertelt hij dat zijn vriendin in het verleden, twee jaar na de geruchtmakende mishandeling door de kickbokser Badr Hari tijdens dansfeest Sensation White in de Amsterdam Arena, soms werd bedreigd. Vooral als die zaak weer bij de rechter speelde.

Everink claimde tonnen schadevergoeding van Badr Hari en schroomde niet zijn verhaal regelmatig te vertellen in de media. "Dan stonden er weer eens Marokkaantjes voor zijn deur die riepen dat hij Hari met rust moest laten. Maar Koen had een hotline met de politie en dan waren ze weer snel weg."

Dat zou voor het laatst een half jaar geleden zijn gebeurd, in de periode dat Hari in hoger beroep tot 24 maanden celstraf werd veroordeeld.

Volgens vrienden van Everink had hij juist weer volop zin in het leven. "Hij zag de toekomst weer zonnig in. Hij had er zin in. Na de mishandeling en alle publiciteit rondom de rechtszaak ging het niet zo goed met hem. Hij had niet alleen fysieke schade, maar ook in z'n hoofd ging het niet helemaal lekker. Die periode had hij inmiddels achter zich gelaten. Hij wilde misschien weer gaan ondernemen en had plannen voor de toekomst."

Everink, die gescheiden was en alleen woonde, was van plan te verhuizen naar een ander gedeelte van Bilthoven. Zijn villa, die hij in 2007 nog voor ruim 835.000 euro had gekocht, stond al enige tijd te koop. Volgens zakenblad Quote had de ondernemer een vermogen van rond de vijftien miljoen euro.

Koen Everink Beeld anp
Koen EverinkBeeld anp

Wraak
Buurtbewoners weten niet waar ze het moeten zoeken. Zonder het te durven uitspreken, kijken ze naar de rol van Badr Hari. "Het zal toch niet," zeggen ze voorzichtig. "Het is toch niet voor te stellen dat hij wraak zou laten nemen op deze manier."

Bénédicte Ficq, de advocaat van Hari zei gisteren geschokt te zijn door de dood van de zakenman. Ondanks de veroordeling van Hari was het geschil tussen de kickbokser en Everink niet helemaal opgelost. Everink had voor enkele tonnen beslag laten leggen op de Nederlandse bezittingen van Hari.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden