Evenementen aan banden

AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum wil op sommige plaatsen minder buitenevenementen in de binnenstad hebben. De ijsbaan op de Dam en Amsterdam Culinair zijn verleden tijd, maar in het Funenpark kan juist meer worden gefeest.Volgens stadsdeelvoorzitter Els Iping is de druk op de binnenstad heel groot en nemen de meeste binnenstadsbewoners veel voor lief. ''Maar er zijn grenzen. Amsterdam moet geen decor worden voor feestjes.'' Een nota met afspraken hierover, die op 1 januari moeten ingaan, zal nog aan de deelraad worden voorgelegd.

De druk op locaties als de Dam, de Nieuwmarkt, het Beursplein en het Leidseplein moet worden verlicht. Voor meerdaagse activiteiten op dergelijke plaatsen zal geen vergunning meer worden verleend. Zo zal de ijsbaan op de Dam moeten wijken. De kermis op de Dam kan wel blijven.

Volgens Iping zijn sommige plaatsen in het centrum al zo druk dat een buitenevenement daar te belastend is. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Oudekerksplein. De stadsdeelvoorzitter heeft liever dat locaties als het Funenpark, het Entrepotdok en het Wittenburgerplein voor evenementen worden gebruikt.

De buitenevenementen moeten bij voorkeur vrij toegankelijk zijn, waarbij bezoekers geen entreegeld hoeven te betalen. Een evenement als Amsterdam Culinair zit er dan ook niet meer in.

De vraag is of de gemeentelijke plannen van wethouder Lodewijk Asscher onder de noemer 'Amsterdam Topstad' stroken met de plannen van stadsdeel Centrum.

Volgens Iping is er in de praktijk niet zo veel verschil in hun opvattingen. Iping: ''We zouden gek zijn als we geen toeristen in onze stad willen hebben. Het plan is juist ook bedoeld om economische ontwikkeling te stimuleren, maar er moet hier ook gewoond kunnen worden.''

In de nota staat veel over geluidsnormen en veiligheid. Zo mogen op het Thorbeckeplein en het Rembrandtplein nooit gelijktijdig evenementen worden gepland, om de pleinen bereikbaar te houden voor hulpdiensten.

Dit was ook één van de redenen waarom het Jordaanfestival moest verhuizen. Het voorstel het festival uit de Jordaan te halen werd Iping niet in dank afgenomen. Zij was de enige die het een goed idee vond dit typisch Jordaanse feest op het Westergasterrein te houden. Sindsdien is een voor iedereen aanvaardbare oplossing gevonden, de Appeltjesmarkt bij het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht.

Vorig jaar waren er in de binnenstad 129 buitenevenementen, waarvan veertien met meer dan tweeduizend bezoekers. Vanaf 2008 ligt het maximum op 140 buitenevenementen per jaar.

Koninginnedag valt buiten de plannen. Iping: ''Dan is de hele stad toch een gekkenhuis.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden