Schuim

Even zijn ze terug in Tsjechië en ik lift een stukje mee

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Czech Movie Night.

De Tsjechische Aneta Zeyvalová, haar Nederlands-Schotse man Jamie Purves en Lulu Lightning, haven voor alle Tsjechen die in Amsterdam wonen Beeld Schuim
De Tsjechische Aneta Zeyvalová, haar Nederlands-Schotse man Jamie Purves en Lulu Lightning, haven voor alle Tsjechen die in Amsterdam wonenBeeld Schuim

Op het affiche staat Czech Movie Comedy Night, getekend met stiften in verschillende kleuren. Het speelt zich allemaal af in de Cesko-Slovenský Bar, met Tsjechisch bier van de tap en English subtitles.

Een Tsjechische kroeg? In Amsterdam? Ik ken dat alleen van Ieren die overal wonen behalve in Ierland en daar dan samen gaan zingen over het groene, groene gras thuis. Maar Tsjechen?

De Cesko-Slovenský Bar blijkt een van die kroegen helemaal aan het begin van de Amstel, tegenover De L'Europe nog. Geen wonder, dat is een dode hoek voor de Amsterdamse kroegloper.

Binnen is het een lekker donker hol met spiegels en reclames in het Tsjechisch. En geen Tsjechische ruimte zonder ergens een Jan Saudek, zowat de nationale artiest met zijn fotoportretten van volwassen vrouwen in de tijd dat die er nog uitzagen als volwassen vrouwen.

Ik neem een Konrad van de tap, een halve liter, want dat hoort zo, en denk aan mooie tijden.

Als tiener kwam ik voor het eerst in Praag, achter het Gordijn nog, met drie vrienden, zwart geld wisselen in steegjes, veel te dure hotels - eigenlijk onbegrijpelijk dat onze ouders ons lieten gaan.

Vlak na de val van de Muur, toen ik een half jaar in Oost-Berlijn woonde en de vele nachtenlange gesprekken met mijn nieuwe vrienden me te heftig werden ('Waarom hebben jullie zeven soorten boter?' 'Wie vind jij erger, Hitler of Stalin?' 'Ben ik, omdat ik groepsleider was bij de Freie Deutsche Jugend, nu een landverrader, wat vind jij?'), ging ik één keer per maand naar Praag.

Bijkomen met Becherovka.

De nachttrein naar Krakau, het gebergte van zandsteen bij de grens naar Dresden, de oerbrouwerij in Pilsen. De liefde voor het land zit diep.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Aan de bar tref ik Lulu, drijvende kracht achter de filmavonden. Meer dan vijftien jaar geleden werd dit een Tsjechisch café, de enige in de stad. Er is een nieuwe eigenaar, geen Tsjech, maar de Tsjechische avonden wil hij met Lulu nieuw leven inblazen. "Want Tsjechen zijn gezellig en ze drinken graag. Grapje."

Helemaal geen grapje, Lulu.

Ze laat me de dvd zien die we zo gaan kijken, Pupendo. "Het is geen porno, hoor. Het is humor."

Goed dat ze het zegt, want ik zie voorlopig alleen een dikkige, kale man in zijn zwembroek en tot de knieën in het water. Hij kijkt betrapt.

Voor de toiletten rolt een schermpje naar beneden en dan begint Pupendo, een inderdaad erg fijne tragikomedie, randje absurd.

Schitterend dit. Allemaal twintigers en dertigers, drankje erbij, geen geroezemoes, samen kijken, samen lachen. Even zijn ze terug in Ceskoslovensko, en ik lift een stukje mee.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Czech Movie Night
Waar Cesko-Slovenský Bar, Amstel
Wie zo’n dertig jonge Tsjechen en andere liefhebbers van Tsjechische cinema
Wanneer dinsdag 4 april, van 20.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans moet nodig weer eens die kant op

Matous Adamec, Nela Sedlmaierová en Eliška Mundilová: 'Wij werken hier in Amsterdam, dit is mijn tweede thuis' Beeld Schuim
Matous Adamec, Nela Sedlmaierová en Eliška Mundilová: 'Wij werken hier in Amsterdam, dit is mijn tweede thuis'Beeld Schuim
Barvrouw Lívia Blahutová met Tsjechisch bier van de tap. Ze schenkt ook Becherovka Beeld Schuim
Barvrouw Lívia Blahutová met Tsjechisch bier van de tap. Ze schenkt ook BecherovkaBeeld Schuim
Gabrielle Gáe, Szilvia Kochanowski en Zita Tarjányi komen uit Hongarije, maar dat tellen we goed Beeld Schuim
Gabrielle Gáe, Szilvia Kochanowski en Zita Tarjányi komen uit Hongarije, maar dat tellen we goedBeeld Schuim
Tsjech Rudolf Koukol en Panni Pintér, die ook uit Hongarije komt, maar hier is voor de Tsjechische cinema Beeld Schuim
Tsjech Rudolf Koukol en Panni Pintér, die ook uit Hongarije komt, maar hier is voor de Tsjechische cinemaBeeld Schuim
Martin Boye (Noor), Darina Kozlove (Rus), Thomas Trip (werkt om de hoek) en Michal Kalaš, wel een Tsjech, treffen elkaar hier al jaren Beeld Schuim
Martin Boye (Noor), Darina Kozlove (Rus), Thomas Trip (werkt om de hoek) en Michal Kalaš, wel een Tsjech, treffen elkaar hier al jarenBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden