Recensie

Even meevliegen bij het betoverende, maar te gehaaste 'Disney on ice' (***)

Bij 'Disney on ice' wordt betoverend en knap geschaatst. Wel jammer: het verkoopgeweld en de overbodige komisch bedoelde acts.

null Beeld Disney
Beeld Disney

IJsblauw is het nieuwe roze. Bij de Nederlandse première van 'Disney on Ice presents Magical Ice Festival' kwam een meerderheid van de jeugdige Disneyfans opdagen in dezelfde jurk als sneeuwkoningin Elsa, uit de ongenaakbare kaskraker 'Frozen'. Toch per ongeluk een roze prinsessenjurk uit de verkleedkist getrokken? Geen nood, want de Elsa-outfits konden ter plekke worden aangeschaft.

'Disney on ice' is niet alleen een show voor gezinnen met jonge kinderen: het is ook een gesmeerd lopende verkoopmachine. De halve evenementenhal is volgepropt met kraampjes waar merchandise, snoep, popcorn en dranken in enorme hoeveelheden (en voor respectabele bedragen) over de toonbank gaan.

Maar er wordt natuurlijk ook geschaatst. En hoe! Want ook al komen de meeste gezinnen hier voor hun portie Disneymagie, de kunstrijders, voornamelijk uit Amerika en Oost-Europa afkomstig, draaien hun schaats niet om voor een axel, een lutz of een rittberger. Dat geldt niet alleen voor de hoofdrolvertolkers in de ijsversies van 'De kleine zeemeermin', 'Belle & het beest', 'Rapunzel' en 'Frozen'; ook de ondersteunende cast legt een bewonderenswaardige discipline aan de dag.

Volle vaart
Dat moet ook wel, want choreografe Cindy Stuart laat hen in volle vaart naast, langs en door elkaar heen rijden, in geometrische patronen die teruggrijpen op de klassieke Hollywoodmusicals van Busby Berkeley.

Vooral in die groepsdansen wordt de belangrijkste troef van het ijsdansen optimaal uitgebuit: de snelheid. Bij de dynamische hoogtepunten van de show lijken de met ogenschijnlijk gemak rondzwierende schaatsers te vliegen. Als kijker krijg je het gevoel dat je even mee mag vliegen.

Een enkele keer gaat een schaatsster zelfs letterlijk de lucht in. In de navertelling van 'De kleine zeemeermin' wordt hoofdpersoon Ariel door het publiek terecht getrakteerd op oohs en aahs als ze met schaatsen en al in een touw klimt, waarna ze meters boven het ijs een dui­zelingwekkende act uitvoert. In het minstens zo mee­slepende 'Frozen'-segment, waarin Elsa de wereldhit 'Laat het los' zingt en honderden kinderen meeblèren, dartelt de Sneeuwkoningin lichtvoetig over een over de ijsvloer schuivende trap omhoog. Je zou het kunstklunen kunnen noemen.

Clowneske capriolen
Hadden de makers van deze show zich nou maar beperkt tot het getrouw navertellen van die twee tijdloze Andersensprookjes, 'Frozen' en 'De kleine zeemeermin'. Maar helaas. De 'Disney on ice'-formule dicteert kennelijk dat een show moet bestaan uit het navertellen van vier Disneyfilms, waardoor we tevens worden opgezadeld met te haastig afgeraffelde versies van 'Rapunzel' en 'Belle en het beest'.

Bovendien komt de show zowel voor als na de pauze moeizaam op gang doordat Disney-iconen Mickey, Donald en Goofy optreden als spreekstalmeester, wat gepaard gaat met overdreven clowneske capriolen. En dan moet er ook nog een overbodig komisch nummer worden opgevoerd door de gemene stiefzusters van Assepoester.

Door zo veel verhalen en ideeën in twee uur te stoppen doen de makers afbreuk aan de verhalen: het is toch niet voor niets dat filmmakers anderhalf uur uittrekken voor één zo'n vertelling?

'Disney on ice' is onderhoudend en bij vlagen zelfs betoverend. Maar wat zou het mooi zijn als die vlagen wat langer mochten duren. De ijsblauwe prinsesjes intussen zouden de show wel tien sterren geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden