Even het beroemdste huis van Amsterdam, nu te koop

Toen atlete Fanny Blankers-Koen na haar zegetocht op de Olympische Spelen in 1948 uit Londen terug kwam naar haar Amsterdamse huis, werd ze door vele duizenden mensen opgewacht. Nu staat datzelfde huis, Haarlemmermeerstraat 158-I, te koop.

Jurryt van de Vooren
De stad stond volkomen op zijn kop toen Blankers-Koen arriveerde. Beeld Nationaal Archief
De stad stond volkomen op zijn kop toen Blankers-Koen arriveerde.Beeld Nationaal Archief

Tot de Spelen was het eigenlijk bij niemand bekend dat de familie Blankers - Jan, Fanny en de twee kinderen - hier woonde. Na haar vier gouden medailles was 'de vliegende huisvrouw' echter een wereldster geworden.

Nog tijdens de Spelen kondigde de buurt een grote huldiging voor de atlete aan. Blankers-Koen had daar echter helemaal geen trek in en vertelde niemand wanneer ze naar huis zou komen, zelfs niet haar eigen ouders en kinderen. Toen het gerucht ging dat ze nog een paar dagen in Londen zou blijven, werden de bloemen waarop de buurt haar wilde trakteren, maar weer afbesteld.

Een fiets als cadeau
De buren, zo schreef het communistische dagblad De Waarheid, waarschuwden de kersverse kampioene. 'Als mevrouw Blankers denkt op deze manier aan de huldiging te ontkomen, heeft zij 't toch mis. Er zal feest gevierd worden, zo niet morgen dan toch overmorgen of dinsdag of woensdag!'

undefined

Het cadeau was al gekocht: een fiets. 'Je bent nu 31, buurvrouw, en je hebt er recht op om wat minder snel door het leven te gaan.'

Op dinsdag 10 augustus stond de stad volkomen op zijn kop toen Blankers-Koen dan eindelijk arriveerde. 'De burgers van Amsterdam brachten de olympische kampioene een hulde,' aldus De Waarheid, 'die alleen Churchill, Eisenhower en Montgomery nog maar was aangedaan.'

Zwaaien
In een open rijtuig werd ze naar de Haarlemmermeerstraat gereden, langs een juichende stoet van kilometers lang. Het openbaar vervoer was compleet ontwricht.

'Het huis van Fanny,' zag het Nieuwsblad van het Noorden, 'was met bloemen en gekleurde lampjes versierd, een groot bord hing aan de gevel, met de woorden Hulde aan onze viervoudige Olympische kampioene.' Keer op keer riep de massa om Blankers-Koen, die maar weer naar het balkon kwam om te zwaaien.

Wie er 300.000 euro voor over heeft, kan binnenkort zélf op dit balkon staan. De huidige bewoners hebben het zeventig vierkante meter grote pand, met dakterras, na achttien jaar verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden