Even brommen in de cel, wie wil dat niet?

Bezoekers gaan zaterdag in toga op de foto tijdens de open dag van de rechtbank in Dordrecht. Foto ANP

AMSTERDAM - De aandrang om in het gevang te zitten is zo groot, dat om half elf 's morgens al een lange rij staat voor het cellenblok van de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg.

Ouders met kinderen wachten soms een half uur om eventjes ingesloten te worden en de op de muur gekraste teksten te bekijken. Na dit kortstondige 'brommen' is de overstap van boef naar advocaat of rechter snel gemaakt; de bezoeker kan worden gefotografeerd in toga.

46.000 belangstellenden bezochten zaterdag ergens in het land een rechtbank of gerechtshof tijdens de open dag van de rechtspraak. Dat zijn 15.000 bezoekers meer dan vorig jaar. Zij konden onder meer nagespeelde zittingen bezoeken, in debat gaan met rechters, hun eigen oordeel geven over rechtszaken, aan een quiz meedoen of een informatiemarkt bezoeken.

De witte torens aan de Parnassusweg kregen 1500 bezoekers, enkele honderden meer dan tijdens de voorgaande open dag. In sommige zalen zaten de belangstellenden op de grond. ''We zijn blij verrast met de belangstelling,'' aldus een woordvoerster van de rechtbank. ''Het slechte weer zal een rol hebben gespeeld, maar het is vooral duidelijk dat rechtspraak veel mensen bezighoudt.''

De meervoudige kamer behandelde de zaak van een winkelier die een overvaller met een honkbalknuppel te lijf was gegaan. De winkelier, gespeeld door een rechtbanksecretaris, kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf opgelegd. Het vonnis en de overwegingen van de rechtbank wekten beroering in de zaal. Had de winkelier niet het recht zijn spullen te beschermen? Een juridisch onderlegde bezoeker wilde weten of dit niet typisch een gevalletje noodweerexces was?

De winkelier werd na de zitting niet afgevoerd, maar beantwoordde in de zaal vragen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden