PlusTen Slotte

Eveline Brilleman (1946-2018): redder van de Zeedijk

Eveline Brilleman was een markante Amsterdamse die heel haar werkende leven streed voor een nog bewoonbaarder Amsterdam. Ze stopte pas toen ze ziek werd.

Raounak Khaddari
Eveline Brilleman stond altijd klaar voor anderen Beeld Ineke Hilhorst
Eveline Brilleman stond altijd klaar voor anderenBeeld Ineke Hilhorst

"Eveline zette haar zakelijke talent in op sociaal gebied. Dat sierde haar", zegt oud-collega Jack Cohen (84).

De assertieve houding van Eveline Brilleman wordt veelvuldig genoemd als een vriend, collega of kennis over haar spreekt. "Plannen maken, mensen verbinden, ideeën uitvoeren, samenwerken, dat was haar kracht. Zij kreeg echt iets voor elkaar en viel mede daardoor op," zegt Cohen.

De Amsterdamse werd in 1946 geboren in Amsterdam-West, trok naar Noord, waar haar dochter Wendy (53) en zoon Edwin (die op 46-jarige leeftijd overleed) opgroeiden, en verhuisde naar de Haarlemmerdijk - haar laatste woonplek.

Waar ze ook woonde, haar hele werkende leven stond de Amsterdamse klaar voor anderen. Eerst als maatschappelijk werker, later streed ze als actieve burger voor leefbaarheid in de Zeedijk. Met succes.

Charmant
Mede dankzij de inzet van buurt­organisatie NV Zeedijk, waar Brilleman voor werkte, evolueerde de beruchte, onbewoonbare straat waar drugs domineerden naar een toegankelijke leefomgeving. De gemeente Amsterdam prees Brilleman in 2011 voor haar werk met een Gouden Speld.

"Eveline wist gewoon waar ze het over had," zegt vriend en collega Chris Bruinsma (71), die al decennia in de straat woont. "Het was een lieve, hartelijke, wat zeg ik, geweldige vrouw. Maar ze kon ook stevig discussiëren, al deed ze zelfs dat op een charmante manier. Zoals ik al zei: ze wist waar ze het over had."

Brilleman was ook de vrouw die vriendin Ineke Hilhorst (66), nog voor ze een vriendin werd, op sleeptouw nam door de stad. Hilhorst: "Ik was bezig met een documentaire over Pakhuis Wilhelmina, maar ik kende de rafelranden van Amsterdam nog niet. Zij heeft me eindeloos door de stad gefietst en alle plekken laten zien. Zomaar. Dat was wel typerend voor haar. Ze was verliefd op de stad en hielp graag."

Bij het grotere publiek werd de vrouw bekend door haar boeken over de Zeedijk en Chinatown. Ook schreef Brilleman jarenlang columns voor Zeedijknieuws.nl, de website van Bruinsma. "De laatste is van één jaar geleden in oktober, toen werd ze ziek." Ze kreeg kanker.

Mantelzorg
Hoewel doktoren lieten weten dat de strijdlustige Brilleman 2019 niet zou halen, probeerde ze volhardend de zonnige kanten te blijven zien, een eigenschap die dochter Wendy zich van haar moeder herinnert.

Het ging snel slechter met Brilleman. Naasten maakten een rooster met wie wanneer ontbijt, lunch of avondeten zou verzorgen, wanneer ze naar buiten werd genomen en wie haar naar het ziekenhuis zou rijden. "Ieder­een wilde voor haar zorgen en ze liet het toe, ze genoot van de hulp."

Dankzij de mantelzorg kon de ras-Amsterdamse in haar woning op tweehoog blijven wonen, tot vorige week maandag. Op 8 oktober overleed Eveline Brilleman, de redder van de Zeedijk.

Hilhorst: "Ze dacht tot op het laatste moment aan anderen. Dankzij haar toegankelijke houding hebben we, vrienden, familie en kennissen, écht afscheid kunnen nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden