Evean Zorg en Amstelring op lijst slechte verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de lijst bekendgemaakt van verpleeghuizen die slecht presteren. Evean Zorg Amsterdam en Stichting Amstelring Groep horen bij de instellingen waar de meeste zorgen over zijn.

ANP
Evean Zorg Amsterdam is verbaasd over de kwalificatie 'slecht'. Beeld anp
Evean Zorg Amsterdam is verbaasd over de kwalificatie 'slecht'.Beeld anp

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verder de grootste zorgen over Careyn, Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas, Stichting IJsselheem Holding, Stichting Laurens, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.

Op de gepubliceerde lijst staan in totaal 150 instellingen. Naast de elf instellingen waarover grote zorgen zijn, staan er nog eens 38 verpleeghuizen op die het ook niet goed genoeg doen. Zij blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.

Verbazing
De harde kritiek op Amstelring werd woensdag al onthuld door Het Parool. De instelling zei zich in de kritiek te herkennen. "We zijn er nog lang niet," aldus voorzitter van de raad van bestuur Eric Hisgen.

Evean Zorg Amsterdam is juist verbaasd over de kwalificatie 'slecht' op de lijst van 150 verpleeghuisinstellingen. Een woordvoerster zegt dat uit het inspectierapport niet is gebleken dat de instelling het zo slecht zou doen.

Op de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staat Evean Zorg Amsterdam dus wel genoteerd als één van de slechtste verpleeghuizen in Nederland. Dat betekent dat de IGZ er gesprekken gaat voeren en meerdere onaangekondigde bezoeken gaat brengen.

Verschillen per locatie
In een schriftelijke reactie schrijft een woordvoerster dat Evean één van deze 82 verpleeghuizen is waarin de IGZ het vertrouwen heeft dat verbeteracties worden doorgezet. "Daarmee valt Evean niet onder de instellingen die na oktober 2015 als risico worden gezien en nogmaals worden bezocht. Deze informatie is ook terug te vinden in het rapport van IGZ zelf," aldus de woordvoerster.

Dat de instellingen op de lijst van de inspectie vaak niet aan de normen voldoen, betekent niet dat alle verpleeghuizen die onder zo'n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie.

De rapporten van de inspectiebezoeken van de IGZ zijn al eerder gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden